Nega mačke 

• Telo mačke, izuzev bezdlake meksičke mačke, pokriva krzno. Ono je u nekih raskošnije, u nekih bogato koloritom, ali uvek mekano, pa na ljudskoj ruci stvara veoma ugodan osećaj pri maženju. Sam vizuelni utisak odaje mekoću, pa čovek, često, ne može da odoli želji da ovu životinju makar dodirne i pomazi. Kako, ipak, treba pravilno negovati krzno mačke?...

Piše dr Radiša Ružić, dipl. vet / Foto Natura i Unsplash

Kod nekih rasa boja krzna menja se tokom života; mačići sijamskih rasa rađaju se beli, a tokom rasta dobijaju standardnu boju sa karakterističnim maskama na licu i istom bojom dlake na ušima, nogama i repu.

Malo ko zna da boja krzna dobrim delom zavisi i od temperature podneblja. Tako, sijamske mačke koje žive u hladnijim područjima, van kuće, imaju tamniju boju krzna. Isto tako, svetlo krzno će potamneti na površini kože koja je brijana radi pripreme operacionog polja, kao i na mestu koje je bilo zahvaćeno apscesom.

Boja krzna ne govori samo o rasi. Ona, često, sa udaljenosti saopštava pol životinje. Zanimljivo je da su sve žute, riđe i crne mačke (osim persijskih rasnih mačaka) uglavnom mužjaci, a da su trobojne (crno-žuto-bele) ženskog pola.

NATURA 13 str 34

Krzno mačke nema značaja samo u estetici, rasnom ili polnom obeležju. Ono je značajan fiziološki mehanizam u životu jedne mačke. Milijarde besprekorno raspoređenih dlaka naležu jedna na drugu, dajući mačijem krznu nestvarnu lepotu. U normalnim uslovima one su pripijene uz telo, čineći krzno poleglim i sjajnim. Međutim, na hladnoći dlake se ponašaju kao živi delovi organizma. One se uspravljaju, stvarajući utisak da su se proredile; kao da između svakih dveju ima mesta za još jednu. Taj prostor ispunjava se vazduhom koji, tako, impregnira nakostrešeno krzno i zajedno s njim čini jedan deblji izolacioni sloj koji štiti telo od velike hladnoće. 

Šta se to upravo događa? 

U takvim uslovima promet materija i energije u organizmu se menja. Izmenjeni metabolički procesi utiču na centar za stvaranje i održavanje stalne telesne temperature (termoregulacioni centar) koji se nalazi u mozgu životinje. Pod njegovim impulsima odigravaju se promene u mišićima i vlaknima skeletne muskulature, kao i vlaknima mišića kože i zidova sudova kože i potkožja.

Naizmeničnim skupljanjem i opuštanjem mišićnih vlakana skeletne muskulature telo se zagreva drhtanjem. Skraćivanjem mišićnih vlakana kožne muskulature zateže se sloj kože u kome se nalazi koren dlake, pa se ona nakostreši. To omogućuje impregniranje krzna vazduhom koji je odličan toplotni izolator. Uz to, mišićna vlakna u zidovima kožnih i potkožnih krvnih sudova se skraćuju, dovodeći time do sužavanja kožnih i potkožnih kapilara, pa se tako smanjuje dovod krvi na površinu tela a time i bespotreban gubitak toplote.

Linjanje

Dlaka ima svoj vek posle koga ispada sama ili se odstranjuje. Tako se krzno obnavlja. Ova fiziološka pojava, poznata kao linjanje, izražena je naročito s proleća i s jeseni.

Mačka, inače poznati čistunac, tada neprestano liže i doteruje svoje krzno. Pri tom se pomaže poput šmirgle hrapavim jezikom, kome je dostupan svaki deo tela, sem glave. Ona tada poliže i proguta mrtvu dlaku koja, u različitim količinama, dospeva u želudac i creva.

Iskustvo sa mačkom koja loveći pojede lovinu zajedno s krznom kazuje da progutana dlaka nema štetno dejstvo na organizam. I za njenu isto važi. Štaviše, ona se delimično svari pa organizmu pruža neke korisne materije (lecitin). Međutim, mačja dlaka je duga, naročito ako je reč o dugodlakoj mački kao što je persijska. Takva dlaka se nikad ne svari u potpunosti, pa može dovesti do mehaničkih smetnji u probavnom traktu. Naime, ona se tada zamrsi, stvarajući klubad ili debele niti koje, impregnirane nesvarenom hranom, često izazivaju zatvor, naročito u mačaka koje pate od lenjosti creva. Stvorene mase vrlo teško se odstranjuju, pa to, uglavnom, zahteva intervenciju veterinara.

Da bi se izbegle sve te nelagodnosti, potrebno je mačku svakodnevno četkati kako bi se mrtva i nepotrebna dlaka odstranila.

Osobine koje odbijaju

U vreme praznoverja, kada se na mačku gledalo kao na spodobu koja izranja iz mraka i mnogih čini, ljudi su je izbegavali kao stvorenje koje donosi zlo. I dan-danas, kad crna mačka pretrčava put mnogi bi odustali od cilja kome su se zaputili. Oni hrabriji, očekujući da se nešto dogodi, putovanje bi okončali s komentarom "preselo mi je".

Danas, mnogi izbegavaju da drže mačku u kući zbog linjanja i grebanja stvari. Mora se priznati, i jedno i drugo su svojevrsni problemi koji zahtevaju razumevanje, strpljivost i pomoć vlasnika. Održavanje krzna kućne mačke nije samo njen problem. To se može očekivati od one koja je prepuštena sebi i koja ima obaveze jedino prema svojoj utrobi. Ona, tada, živi napolju, pa njeno linjanje i veranje po drveću nikome ne smeta. Ali, uvođenje u stan i život uz čoveka ne odstranjuju te njene biološke potrebe. Mačka ostaje mačka i u kući i u prirodi.

U stanu sa centralnim grejanjem i erkondišnom krzno postaje osetljivije. Tepisi, fotelje i ležaji prepuni su dlaka, pa je uputnije uredno četkati mačku nego odelo vaših gostiju. Uostalom, s tom obavezom treba se pomiriti unapred. Imati u kući divnu mačku sa kojom možete koketirati pred gostima, podrazumeva i obavezu da je održavate čistom i urednom.

Druga osobina kojom kućna mačka radi protiv sebe jeste grebanje stvari i nameštaja. Pri tom stradaju tepisi, fotelje, ležajevi, zavese i police sa knjigama.

Nije reč samo o oštrenju noktiju, kako se to uobičajeno naziva. U toj aktivnosti učestvuju mnogi mišići koje ona na taj način rasteže i razgibava. U prirodnim uslovima ona tu potrebu zadovoljava grebajući koru drveća i verući se. Dosetljivi posmatrač je to zapazio, pa je ovaj problem rešio time što je u stan uneo dasku s hrapavom korom koju mačka brzo prihvata kao veoma svrsishodan rekvizit.

Četkanje i ućebanost

Četkanje krzna je veoma korisno. Time se iz njega odstranjuje mrtva dlaka, prljavština, strana tela i paraziti. Osim toga, ono predstavlja i vid masaže kože i krvnih sudova u njoj, što pozitivno utiče na ishranu kože i dlačnog pokrivača.

Mačka je toliko čista životinja da gotovo preteruje u održavanju čistoće svog krzna. Rado prihvata pomoć u tome, naročito ako se na ovaj ritual navikava od malih nogu. Mnoge mačke uživaju u četkanju, pa će same skočiti na stolicu i sa zadovoljstvom presti dok ih vlasnik četka.

Dugodlake mačke, kao što je persijska i slične, čak i one s dlakom srednje dužine, zahtevaju obavezno četkanje krzna. Takve mačke i treba da neguju samo oni kojima to pričinjava zadovoljstvo a ne obavezu. Oni će krzno svoje mačke održavati kao vlastitu frizuru. Divljenje koje negovana mačka izaziva najveće je zadovoljstvo za njene vlasnike. Uostalom, takav model oličenje je kućne i lične higijene.

Mnogi neodgovorni vlasnici ne pridržavaju se ovih obaveza. Zapuštena dlaka lako se ulepi, pa se krzno na tim mestima ućeba. Takvu dlaku često nije moguće raščešljati, pa se mora odseći, što umanjuje lepotu životinje. Zato mačku treba uredno četkati kako biste joj pomogli da svoje krzno održava rastresitim i sjajnim. U ove svrhe ne smeju se koristiti oštre žičane četke. Njima se može ozlediti koža pa će ih mačka zbog bola izbegavati. Najpodesnije su okrugle, od sintetičkih vlakana, koje se upotrebljavaju pri feniranju kose.

(Iz knjige "Mačka: uzgojh, nega, lečenje")

Revija Natura broj 13 (april 1997)

Natura Online (18.12.2023)