FELINOLOGIJA

Mačka i njeno potomstvo

Kada se devetonedeljno razdoblje skotnosti završi, skotna mačka postaje nemirna i počinje da traži prikladno "gnezdo" u kojem će na svet doneti svoje mlade. Ona traži sakriveno i mirno mesto, gde je suvo i gde će biti sama. U kući tada čujemo čudne zvuke i šumove iz raznih ormara i drugih "skrovišta" koja mačka istražuje. I dok je do tada bila veoma proždrljiva, njen apetit nestaje i ona počinje da odbija hra­nu. To je pouzdan znak da porođaj neposredno predstoji, da do njega ima, možda, još nekoliko sati...

Piše Desmond Morris / Preveo D. Marinović

Kad za to dođe vreme mačka naprosto iščezne; zavuče se negde kako bi se nesmetano posvetila donošenju svog legla na svet.

Neke mačke ne trpe, čak mrze da se bilo ko u to meša i ljuti ih svaka prevelika pažnja. Onim drugima, koje nikada nisu uživale u "pri­vatnosti" i osami, gotovo je svejedno hoće li se neko "petljati" sa njima ili ne. Mačke vedre naravi poslušno će se zavući u specijal­no pripremljen sanduk za taj čin i mekane podloge, a koji je smešten tako da Ijudska "babica" može do njega lako da priđe, ako se za to ukaže potreba. Druge će, međutim, uporno odbijati takvo veštačko gnez­do i zavući će se ili u ormar za cipele ili na neko drugo skriveno mesto.

Za prosečnu mačku rađanje je dug proces. Kada je reč o tipičnom leglu od, recimo, pet mačića i kada oni izlaze iz majči­nog tela u prosečnim vremenskim intervalima od tridesetak minuta, ceo čin porođaja traje oko dva ili dva i po sata, posle čega su i mačka i mačići veoma iscrpljeni. Neke mačke se kote mnogo brže - po jedno mače svakog minuta - ali to se ipak ređe događa. Tipič­ni razmak od pola sata od mačeta do mačeta nije slučajan jer ostavlja mački dovoljno vremena da se valjano pobrine za svako mače pre nego što će okotiti sledeće.

Pažnja koju posvećuje svakom novorođenom mačetu ima tri glavne faze. Naime, ona prvo podere posteljicu u kojoj se nalazi mače kad dođe na svet. Zatim, sa velikom pažnjom, očisti nos i usta novo­rođenom mladunčetu da bi ono moglo da počne da diše.

Kad je taj veoma važan posao završen, mačka čisti mladunče tako što prvo pregrize, oko dva i po centimetara od mladunčetovog trbuha, pupčanu vrpcu i pojede je. Mali patrljak koji ostane mačka ne dira jer zna da će se on osušiti i otpasti sam od sebe. Posle toga ona pojede poste­ljicu (placentu) što je vredna hrana u dugim satima koji joj predstoje u prvom danu života mačića.

Zatim mačka pažljivo oliže sva­ko mače po celom telu čime im pomaže da se osuše, a onda se malo odmara. Odmor ne traje dugo jer se ubrzo pojavljuje sledeće mladunče i isti se proces ponavlja.

Ako se mačka previše umori, na primer ako ima posebno brojno leglo, ona će poslednja dva ili jedno mače potpuno zapostaviti, pa čak i pustiti da uginu. Ali, ne treba smetnuti s uma da su mačke, u većini slučajeva, neverovatno dobre i vešte "babice" i da im nije potrebna nikakva ljudska pomoć.

Čim se mačići oporave od "traume rađanja", počnu da se meškolje i traže sisu. Prvo dojenje je za njih od životne važnosti jer ih upravo ono imunizuje od bolesti. Naime, pre nego što počne proizvoditi pravo mleko, mačka stvara prvo mleko, tzv. colostrum, koje je bogato anti­telima i odmah daje mačićima veliku i izuzetno važnu prednost u spreča­vanju obolevanja od raznih, pretežno zaraznih, bolesti koje im prete. Colostrum je, osim toga, bogat belančevinama i mineralima i mačka ga ima samo prvih dana, a onda počne da stvara normalno mleko.

......

Svaka mačija sisa ima svoj poseban miris

Već samo nekoliko dana pošto se okotilo svako mače ima svoju posebnu sisu, koju lako prepoznaje i samo nju sisa. Ma kako to izgledalo čudno to je moguće jednostavno zato što svaka sisa ima - drugačiji miris.

Kako to znamo? Jednostavno. Ako operemo trbuh mačke lišićemo ga njegovog prirodnog mirisa i mačići više neće moći da pronađu "svoje" sise. U takvim slučajevima, umesto da svako mače bez problema pronalazi svoje mesto, ono će izgubiti sposobnost orijentacije. Nastaje zbrka, pa i neizbežne svađe i guranja u leglu.

Zaista izaziva divljenje činjenica da u "jednostavnom" svetu mačića postoji takva sposobnost raspoznavanja i identifikovanja mirisa na osnovu tako suptilnih razlika. Ali, istina je da se pomoću mirisa "markira" svaka pojedina sisa i tako razlikuje od drugih, pa među mačićima nema svađa i sukoba kad dođe vreme za hranu.

......

(Iz knjige "Catwatching" Desmonda Morisa)

Natura Online (27.8.2009)