NARODNI LEK PROTIV GRIPA

Tajna crnog luka 

Kada je 1919. godine od Španskog gripa već umrlo 40 miliona ljudi širom sveta, jedan lekar, obilazeći seoska područja, naišao je na porodicu u kojoj su svi bili savršeno zdravi. Vrlo brzo, lekar se lično uverio da je na stolu domaćina, tokom cele ove epidemije, bio narodni lek protiv gripa...

Nepoznata autorka

Bolest je uveliko harala ne samo Evropom i mnogi su već bili umrli od tada još nepoznate vrste gripa, te 1918. i naredne godine.

Lekar, koji je obilazio okolna sela, došao je i u jednu seljačku porodicu gde su, na njegovo iznenađenje, svi bili savršeno zdravi. Kada ih je upitao po čemu su se oni razlikovali od ostalih i ostali zdravi, seljanka mu je rekla da su oni neoljušteni crni luk držali u tanjiru u svakoj sobi.

Lekar nije mogao da veruje. Upitao je ženu da li možda ima jedan crni luk koji je koristila kako bi napravio njegovu analizu. Žena mu je dala jedan luk i lekar je, kasnijom analizom, otkrio virus gripa u njemu. Bilo je očigledno da je crni luk absorbovao virus i da je zahvaljujući tome, najverovatnije, ta porodica ostala zdrava.

Sličnu priču čula sam nedavno i kod svoje frizerke. Pre nekoliko godina, neke mušterije razbolele su se od sezonskog gripa i prenele ga, naravno, i frizerkama. Sledeće godine, moja frizerka je stavila nekoliko tanjira sa crnim lukom u svoj salon i na njeno iznenađenje - nijedna od njenih radnica nije se razbolela od gripa. 

Prosledila sam ovu neobičnu priču prijateljici koja se bavi problemima zdravlja. Međutim, ona mi je, tek posle nekog vremena, ispričala svoje interesantno iskustvo sa crnim lukom.

- Razbolela sam se od zapaljenja pluća. U jednom novinskom članku pročitala sam da crni luk treba iseći na pola, izbosti ga viljuškom na jednom kraju i ostaviti ga na tanjiru pored bolesnika celu noć. U članku je bilo precizirano da je crni luk ujutru pocrneo. Učinila sam kao što je u članku rečeno; sutradan je crni luk bio u očajnom stanju, a ja sam se osećala mnogo bolje - rekla mi je prijateljica i dodala da je u članku pisalo i to da su crni i beli luk, ostavljani u određenim prostorijama, štitili ljude od crne kuge u srednjem veku. Objašanjenje se sastojalo u tome, rekla mi je drugarica, da oba luka imaju jaku antibakterijsku i antiseptičku moć.

Dakle, uzmite nekoliko glavica crnog luka i stavite ih neoljuštene u tanjir na određeno mesto u sobi. Ako radite u kancelariji stavite jednu ili dve glavice crnog luka gde vam najviše odgovara.

Ja to nisam uradila i razbolela sam se od gripa!

Crni luk će vam, bar prema ovoj priči, pomoći da se ne razbolite. A ako i dobijete grip, neće biti tako opasno...

Treba probati! Ne košta mnogo…

........

Natura Online (15.12.2012)