NOVE TEHNOLOGIJE

Honda razvija moždano upravljanje robotom 

Istraživačko krilo kompanije Honda Motor je zajedno s Međunarodnim institutom za napredna istraživanja u telekomunikacijama (ATR) i proizvođačem precizne mehanike Shimadzu, razvilo sistem koji omogućava da se robotom upravlja mislima. Sistem je nazvan "moždani interfejs s mašinom" (brain machine interface, BMI).

Izvor Mikro vesti 

Istraživači Honde i ATR-a su još 2006. godine uspeli da mislima pokrenu robotsku ruku tako što su analizirali moždanu aktivnost koristeći veliki skener na bazi magnetne rezonance, poput onih u bolnicama.

Najnoviji rad je korak napred u odnosu na ranija istraživanja. Ovog puta, podaci koji se prevode u upravljačke informacije dobijaju se korišćenjem elektroencefalografije (EEG) kojom se prati električna aktivnost u mozgu, i spektroskopijom u bliskom infracrvenom području (NIRS) kojom se prati strujanje krvi u mozgu. Za upravljanje nije potreban nikakav fizički pokret.

Honda je početkom aprila objavila video snimke ovih eksperimenata na kojima osoba koja upravlja robotom sedi na stolici s velikim sferičnim skenerom na glavi, sličnim sušilicama za kosu u frizerskim salonima za žene.

Tehnike EEG i NIRS su dobro poznate, a novost je proces analiziranja podataka. Honda je objavila da sistem koristi statističku obradu složenih informacija kako bi precizno razlučila moždane aktivnosti kojima se robotom upravlja bez ikakvog kretanja. Na videu su osobi koja upravlja robotom (korišćen je sada već čuveni Asimo) pokazivane četiri kartice na kojima su bile nacrtane desna ruka, leva ruka, stopalo i jezik i od njega je treženo da zamisli njihovo kretanje. Kad mu je pokazana desna ruka on je zamislio njeno kretanje, a posle izvesnog (neodređenog) vremena Asimo je podigao desnu ruku.

Honda tvrdi da je korišćenjem svog metoda analize misli dostigla uspešnost od 90%.

Video inače počinje vizijom sveta u kome će se klima uređaji u sobi automatski uključivati kad čovek pomisli da mu je previše toplo, a vrata automobila otvarati vlasniku kad im prilazi s rukama zauzetim nošenjem kesa i u kome će stanar pomisliti na to šta treba da uradi po kući, a robot će pročitati njegove misli i početi da izvršava kućne poslove.

Taj dan je bez sumnje veoma daleko, ali najnoviji razvoj ovog sistema predstavlja veliki skok, jer se od fiksnog sistema prešlo na prenosiv. Dok se veliki skener za magnetnu rezonacu nije mogao pomerati unaokolo, namenski kompjuter prikačen za skener iako veliki, teorijski gledano jeste prenosiv. Cela mašina, skener i stolica zauzimaju prostor poput omanjeg automobila.

ATR i Honda započeli su istraživanje BMI tehnologije 2005. godine.

Mikro vesti (16.4.2009)

Natura Online (16.4.2009)