MEĐUNARODNI DAN BIODIVERZITETA

Pretnja invazivnih vrsta

Povodom obeležavanja 22. maja, Međunarodnog dana biodiverziteta, koji je ove godine posvećen invanzivnim vrstama, a koje najviše uništavaju autohtonu floru i faunu, naučnici u svetu upozoravaju da, ukoliko se nastavi sadašnje ugrožavanje biljnog i životinjskog sveta, za pola veka, sa naše planete, nestaće doslovno - svaka četvrta vrsta!

Natura Online

Procene govore da je sada, samo u Evropi, ugroženo ili da je na ivici izumiranja hiljadu raznih biljaka i oko 150 vrsta ptica.  

- Pod udarom urbanizacije i eksploatacije zemljišta neke biljne vrste čiji su pojedini delovi naše zemlje bili jedinstveno stanište na celoj planeti su izumrle. Takvu sudbinu doživeli su vranjanski i kragujevački slez, zatim, moravski orašak koji je nestao isušivanjem vlažnih staništa uz Moravu - kaže dr Biljana Panjković, biolog u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Ona napominje da, iako Srbija spada među zemlje sa najvećom raznovrsnošću biljnog i životinjskog sveta u Evropi, krčenje šuma i njihovo pretvaranje u oranice, zagađenje vode, vazduha i tla, podizanje gradskih naselja i drugo, doprinosi ugrožavanju njihovih prirodnih staništa i potpunom iščeznuću.

- Od ukupno 3.562 biljne vrste u nas, čak jedna trećina flore je ugrožena. Invazivne biljne vrste koje su, slučajno ili namerno, donešene u Srbiju, kao što su ambrozija, jedan od najopasnijih i najotrovnijih korova, cigansko perje, negundovac, američki jasen i dafina, toliko brzo se razmnožavaju da potpuno potiskuju domaće biljne vrste.

I dok se svet, zbog nelegalnog lova i brze urbanizacije, pretežno suočava sa masovnim nestankom vukova, lisica, tigrova, majmuna, krokodila i zmija, u Srbiji su najugroženiji dnevni leptiri, kornjače i većina svih vodozemaca i gmizavaca.

- U Srbiji je pod strogom zaštitom 217 biljnih i 427 životinjskih vrsta, mada bi taj broj trebalo da bude mnogo veći - kaže dr Biljana Panjković.

Natura Online (22.5.2009)