U ARHEOLOŠKOM PARKU VIMINACIJUM KOD KOSTOLCA

Pronađen skelet prastarog mamuta

U Arheološkom parku Viminacijum kod Kostolca pronađen je skelet mamuta za koji se pretpostavlja da je star oko milion godina. Gotovo ceo skelet mamuta otkopan je prilikom rada bagera na površinskom kopu Drmno. Direktor Arheološkog parka Viminacijum dr Miomir Korać kaže da veruje da je reč o najstarijoj vrsti mamuta pronađenoj u Evropi.

Izvor: Agencije 

Tokom radova na površinskom kopu Drmno u Kostolcu kašika bagera udarila je početkom ovog juna u nešto tvrdo.

U sloju žutog peska, na dubini od 27 metara, bio je skelet mamuta, star više od milion godina. Srećom, u blizini su radili arheolozi nalazišta Viminacijum. Među njima je bio i dr Miomir Korać, direktor tog lokaliteta.

- Bili smo vrlo blizu tog mesta događaja kada je mehanizacija zakačila ostatke mamuta. Odmah smo reagovali. Uspeli smo da ih zaustavimo i imali sreću da sada imamo gotovo celog mamuta. Oštećena je delimično lobanja i nešto kljova - kaže arheolog Korać i nastavlja:

- Telo mamuta je izuzetno očuvano i skoro celo. Ono što je interesanto je da je jadnik nastradao i ostao u sloju šljunka, što znači da je tu ostao praktično konzerviran. Čak ni tektonski poremećaji nisu uticali da se pomeri ili dislocira. Kako je nastradao, tako smo ga našli. Mamut je bio visok više od četiri metra, dugačak pet-šest metara, a težak više od deset tona.

Mamut  pronađen kraj Kostolca nije prvi na ovim prostorima. Najpoznatiji do sada su fosilni ostataci mamuta nađeni u Kikindi. Kika je star oko pola miliona godina i prava je turistička atrakcija.

Međutim, mamut iz Kostolca je mnogo stariji a, prema rečima dr Koraća, on potiče iz tropskih krajeva. Naime, mamuti iz severne Afrike, pre više od milion godina, krenuli su put današnje južne Evrope. Od tog mamuta, kaže arheolog, razvila se potom čitava grana mamuta. Jedna grana tih gorostasa otišla je u stepske oblasti, a druga je poznato pod nazovom Kolumbijski mamut.

Pronalazak kostura ovog mamuta ima veoma veliki naučni i drugi značaj. Osim što je otkriveno gotovo celo telo, ovaj mamut pripada i najstarijoj vrsti pronađenoj u Evropi. Dr Korać napominje da, na primer, u prirodnjačkomi muzeju u Parizu, tog tamošnjeg čuvenog mamuta, koji se na latinskom zove Mammuthus meridionalis, čuvaju i izlažu u posebnoj prostoriji.  

- Mamut koga smo pronašli pripada najstarijoj evropskoj vrsti. Ali, treba napomenuti, vrlo su retki nalazi celih mamuta, pa i ta činjenica pokazuje o kakvoj vrednosti je ovde reč - kaže arheolog Korać.  

Mamut pronađen u Viminacijumu će biti prepariran, restauriran i izložen u tom arheološkom parku.

Vest o pronalasku mamuta kod Kostolca, istoga dana, prenele su sve svetske novinske agencije i TV stanice.  

Natura Online (4.6.2009)