ISTRAŽIVANJA

Med - regulator kiseline u želucu

Do kakvih su rezultata došli ruski istraživači iz Centralnog naučnoistraživačkog instituta za gastroenterologiju u Moskvi ispitujući pojavu želudačne kiseline?

Piše Vlastimir Spasić

Ruski istraživači (L. B. Lezebnik i V. I. Kasjanenko, 2003) iz Centralnog naučnoistraživačkog instituta za gastroenterologiju u Moskvi, naučno su utvrdili preporuke za korišćenje meda kod sniženog ili povišenog lučenja želudačne kiseline.

Bolesnicima sa sniženom kiselinom u želucu, umesto lekova farmaceutskog porekla, preporučuje se uzimanje hladnog rastvora 50 grama meda na 100 mililitara vode, temeperature od 13 do 15 stepeni, neposredno pre uzimanja hrane, tri puta dnevno. Poboljšanje nastupa već posle četiri minuta, a povećanje kiseline je egzaktno potvrđeno (pH=3,6). Stimulativni efekat hladnog rastvora meda (trajanje delovanja) relativno je kratak, oko 38 minuta. Pozitivno dejtsvo primećeno je kod 75 posto bolesnika.

Bolesnicima sa povećanom kiselinom u želucu preporučuje se uzimanje toplog rastvora, 50 grama meda na 100 mililitara vode, temeperature od 35 do 40 stepeni. Rastvor se uzima na sat do sat i po posle jela (posle doručka i posle ručka), jer sama hrana deluje neutrališuće na pojačanu kiselost, i na jedan sat pre spavanja, jer med poseduje i efekat učvršćivanja sna. Poboljšanje nastupa za oko deset minuta, uz relativno visoko smanjenje kiselosti (pH=6,5). Trajanje pozitivnog efekta je oko 46 minuta. Pozitivno dejstvo toplog rastvora ispoljeno je kod 76,4 posto bolesnika.

Kod bolesnika kod kojih je topli rastvor meda dao pozitivan rezultat, nije primećeno smanjenje kiseline u slučajevima davanja samo tople vode. Prema tome, med je isklučivi uzročnik efikasnog smanjenja lučenja želudačne kiseline.

Natura Online (29.6.2009)