NIKOLA TESLA

Hvala za struju

nikola-tesla

Električni motori i generatori, prenos električne energije na velika rastojanja, radio i kalemovi s ogromnim varnicama – samo su deo nasleđa za koje možemo da zahvalimo Nikoli Tesli koji je rođen 10. jula, na današnji dan 1856. u Smiljanu, ličkom selu koje je u to vreme bilo u sastavu Austro-ugarske monarhije, potom Jugoslavije, a danas Hrvatske...

Izvor Mikro vesti

Svoj inženjerski život započeo je u telefonskoj kompaniji u Budimpešti 1881, kad je imao 24 godine. Upravo tu je, šetajući se parkom, dobio ideju o obrtnom magnetnom polju i štapom u pesku nacrtao kako radi. Zahvaljujući tome napravio je indukcioni motor koji je i danas najčešća vrsta motora.

Međutim, ono po čemu je Tesla još poznatiji je naizmenična struja. Kad Amerikanci pričaju o Tomasu Edisonu koji je izmislio gramofon i čije se ime obično vezuje za električnu sijalicu sa žarnim vlaknom, Teslino ime se često izostavlja, iako je on radeći za Edisona unapredio mnoge njegove rane izume i pretvorio ih u nešto što radi. Da, zahvaljujući Tesli, a ne Edisonu, imamo u kućama strujne utičnice, a na rekama električne centrale koje su u stanju da generišu ogromne količine energije. Tesla je pobedio Edisona u "ratu struja", jer je pokazao da su naizmenične struje pravo i daleko efikasnije rešenje za generisanje i distribuiranje električne energije, a ne jednosmerna struja koju je zagovarao Edison.

Mada je Edison na javnim mestima ubijao pse i druge životinje kako bi dokazao da je naizmenična struja opasna, pobedio je Tesla.

Na veb strani Teslinog društva piše da su među Teslinim otkrićima, između ostalog, i fluorescentna sijalica, bežične komunikacije, bežični prenos električne energije, daljinsko upravljanje, robotika, Tesline turbine i vertikalno uzletanje aviona. Tesla je pored toga i otac radija i modernih električnih prenosnih sistema.

Registrovao je više od 700 patenata širom sveta. Njegova vizija obuhvatala je i korišćenje solarne energije i snage mora. Predvideo je međuplanetarne komunikacije i satelite, a imao je ideje i o smrtonosnim zracima (s kojima se danas eksperimentiše kao s mikrotalasnim oružjem) i letelicama s jonskim pogonom (što se pokazalo izvodljivim).

Teslin život se završio tužno. Poslednjih deset godina proveo je u dvosobnom apartmanu broj 3327 na 33. spratu hotela Njujorker u Njujorku. Umro je 7. januara 1943. Posle njegove smrti Vrhovni sud u Njujorku doneo je presudu da je on izmislio radio, a ne Markoni kao što se i danas često čuje.

Na raskršću 40. ulice i avenije Menhetn u Njujorku stoji ulična tabla na kojoj piše "Nikola Tesla corner". Da su bili malo inventivniji bio bi to rotirajući znak.

Mikro vesti (10.7.2009)

Natura Online (11.7.2009)