ŠTA DRUGI PIŠU...

Sirće u svemiru

Radio astronomi sa Univerziteta Ilinois otkrili su tragove sirćetne kiseline u oblaku gasova i prašine pod nazivom Strelac B2 Sever...

Izvor: AP

- Sirćetna kiselina je verovatno bila jedan od prvih koraka ka "jedinjenjima života" - objašnjava Luis I. Snajder, jedan od astronoma sa Univerziteta Ilinois.

- Ako mu dodate jedan oblik amonijaka, dobićete glicin, jednostavnu, ali biološki značajnu aminokiselinu. On podseća da je amonijak otkriven u međuzvezdanom prostoru pre više od 25 godina.

Molekuli sirćetne kiseline pronađeni su u oblaku nalik na onaj od koga su, kako astronomi veruju, nastali Sunce i planete Sunčevog sistema, uključujući i Zemlju. Činjenica da su pronađeni u tako udaljenom oblaku navodi na zaključak da su elementi potrebni za nastanak života bili prisutni u Sunčevom sistemu kada je on nastao pre 4,5 miliona godina.

- To je vrlo verovatno isto ono što je padalo na Zemlju u početku, isto ono što se može pronaći u kometama, astreroidima i meteoritima - kaže Snajder.

Istraživači takođe veruju da asteroidi i meteoriti mogu da sadrže biološki značajne molekule. Prema jednoj teoriji o nastanku života na Zemlji, te elemente su na našu planetu doneli upravo delići asteroida i meteorita koji su padali na nju. Neki naučnici veruju, međutim, da su oni bili već prisutni na Zemlji u trenutku njenog formiranja.

Natura broj 6-7 

Natura Online (20.8.2009)