NAUKA

Pronađene nove životinjske vrste

Pauk koji prede jaku mrežu, bubšvaba koja skače, fluorescentna pečurka ili bakterija koja jede rđu, samo su neka od bića pronađenih 2011. godine - saopštili su američki naučnici...

Izvor: Beta

Ove godine otkriven je pauk koji ima mrežu dva puta jaču od mreže običnog pauka i može da prede više od 25 metara mreže kako bi prešao preko reke Madagaskar, gde je ta vrsta nađena.

Pronađena je bakterija koja jede rđu. Naučnici smatraju da bi ta bakterija bila korisna za čišćenje naftnih platformi na dnu okeana.

Puž nazvan tiranosaurus je otkriven pošto je napao nos jedne devojčice u Peruu. To je jedini puž koji ima vilicu i zube.

Međunarodni institut za istraživanje vrsta, pri Univerzitetu u Arizoni, svake godine objavljuje spisak novih neobičnih životinjskih vrsta. Institut je specijalizovan za nauku o klasifikaciji živih organizama i zalaže se za zaštitu novih vrsta.

- Smatramo da je od 1758. otkriveno manje od 20 odsto biljaka, životinja i bakterija na našoj planeti - rekao je naučnik Kventin Viler koji vodi ovaj institut i dodao da se procenjuje da ostaje još oko 10 miliona vrsta koje treba da se pronađu, imenuju i klasifikuju.

Natura Online (24.5.2011)