NAUKA

Antimaterija ostala ukroćena 17 minuta

Iako antimaterija i dalje predstavlja enigmu za naučnike, istraživači Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (European Organization for Nuclear Research, CERN) uskoro bi mogli da potvrde neke njene ključne karakteristike zahvaljujući revolucionarnoj tehnici koju su razvili i pomoću koje su "zarobili" i uskladištili antimateriju i držali je pod kontrolom skoro 1000 sekundi...

Izvor: Mikro vesti

Istraživači sada već poznatog tima ALPHA (Antihydrogen Laser PHysics Apparatus) sastavljenog od naučnika iz različitih zemalja, predstavili su u časopisu Nature Physics svoja dostignuća i planove da unaprede "zamku" za antimateriju, uz nadu da će do 2012. godine uspeti da naprave novu "zamku" koja će omogućiti spektroskopska ispitivanja na antiatomima.

Atomi antivodonika su pre osam godina prvi put proizvedeni u većim količinama upravo u CERN-u, ali je njihovo skladištenje do sada bilo neuspešno, jer se antiatom i atom vodonika pri dodiru uništavaju. Uz pomoć magnetne posude koja je iznutra obložena superprovodničkim magnetom za odbijanje antiatoma, istraživači su prošle godine demonstrirali hvatanje atoma antivodonika i njegovo zadržavanje koje je trajalo deseti deo sekunde. Unapređenje tehnologije je sada omogućilo rutinsko hvatanje i zadržavanje antiatoma više od 16 minuta.

Antimaterija zbunjuje naučnike i fizičare jer se smatra da je "Veliki prasak" proizveo istu količinu antimaterije i standardne materije. Međutim, još nisu pronađeni dokazi da postoje antimaterijske galaksije.

Važno je napomenuti da je istraživački tim ALPHA uspeo ne samo da stvori i sačuva atome antivodonika, već i da izmeri distribuciju energije.

- Možda ovo ne zvuči toliko uzbudljivo, ali je ovo prvi eksperiment sproveden nad zarobljenim atomima antivodonika - rekao je Džonatan Vurtele iz američke Nacionalne laboratorije Lorens Berkli.

- Ovoga leta planiramo još nekoliko eksperimenata, posebno sa mikrotalasima. Nadamo se da ćemo uspeti da izmerimo promene atomskog stanja antiatoma izazvanih mikrotalasima - dodao je Vurtele.

Natura Online (19.6.2011)