NAUKA

Nova američka vojna mazga postala alfa pas 

Boston dajnemiks (dynamics) već dugo razvija četvoronožnog, autonomnog (i bezglavog) robota koji će služiti kao nosač vojne opreme, a nazvan je Veliki pas (Big Dog). Međutim, sudeći po najnovijem videu koji je ovaj proizvođač robota objavio prošle nedelje, taj pas će morati da se pokori novom vođi čopora nazvanom Alfa pas (Alpha Dog)...

Izvor Mikro vesti

Veći robot čiji je tehnički naziv Sistem na nogama za podršku odredu (Legged Squad Support System, L3S) može da izvede sve što je mogao i njegov prethodnik – da hoda po neravnom terenu, kaska za vojnicima i nosi težak teret – ali i više od toga. Dok prati vojnike koristeći GPS, računarski vid i vrhunsku hidrauliku, na svojim metalnim leđima može da nosi do 180 kilograma, skoro 30 kg više od Velikog psa, i može da pređe oko 30 kilometara, odnosno da ode 10 km dalje. Nije zato ni čudo što su ga nazvali Alfa psom.

Dodajmo ovome i jedno veliko unapređenje koje se na videu pojavljuje par sekundi posle isteka prvog minuta. Fabrički prototip uspeva da ustane pošto je prethodno ležao postrance. To njegov prethodnik nije mogao, mada se dobro držao na nezgodnom terenu i kad bi ga vojnici okrutno šutnuli kako bi ga oborili. Ova nova mogućnost je dovoljno impresivna da bi ga njegovi tvorci verovatno rado pomazili iza ušiju, kad bi imao glavu.

Za sada je ovo samo laboratorijski prototip sa spoljnim napajanjem i proći će još neko vreme pre nego što ga američki vojnici osedlaju, natovare oružjem i povedu sa sobom u neki aktuelni ili novi rat, jer ova robotska mazga koju i dalje tretiraju kao psa kreće na glavno testiranje sledeće godine.

Da ne bismo zaboravili Velikog psa, raniju, bučniju i ograničeniju verziju četvoronožnog nosača, Boston dajnemiks je pripremio i video u kome je zbirno pokazao šta je ta "kuca" bila u stanju da podnese i uradi. Njene noge koje podsećaju na životinjske, opremljene su elementima za apsorbovanje udara i recikliranje energije sa jednog koraka na drugi, a kao senzore kretanja koristi žiroskope, LIDAR i stereo vid. Dosta je glasan jer ga pokreće dvotaktni motor. Njegov sledbenik će navodno biti deset puta tiši, jer će imati četvorotaktni motor.

Treba li da pominjemo da je čitav projekat izgradnje ovog četvoronožnog borbenog pratioca rađen sredstvima koja je obezbedila američka vojna agencija za napredne istraživačke projekte (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA), uz dodatnu pomoć američkih mornaričkih snaga (US Marine Corps)? Pošto nije sve mogao da uradi sam, Boston dajnemiks je za sklapanje robota angažovao i inženjere iz kompanija Bel Helikopter (Bell Helicopter), AAI korporejšen (AAI Corporation) i Vudvord HRT (Woodward HRT), kao i stručnjake sa univerziteta Karnegi Melon (Carnegie Mellon) i iz Laboratorije za mlazni pogon (Jet Propulsion Laboratory).

Pogledajte video:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SSbZrQp-HOk

Natura Online (15.10.2011)