AKCIJE

Beograd dobija groblje za kućne ljubimce

Beograd će do kraja godine dobiti prvo groblje kućnih ljubimaca, koje će se nalaziti u novobeogradskom bloku 51 na Bežanijskoj kosi. To će konačno biti i kraj mukama vlasnika koji nemaju gde da sahrane svoje ljubimce.

Piše M. Joksimović (24 sata)

Zbog nepostojanja groblja, vlasnici su bili primorani da svoje ljubimce sahranjuju u dvorištu, na placu ili u selu. Sa izgradnjom groblja vlasnici neće imati toliko muka.

- Postoji veliko interesovanje da Beograd dobije groblje kućnih ljubimaca. Grad je još 2005. godine pokrenuo inicijativu za groblje i tada je za lokaciju određen plac od dva htektara u bloku 51. Problem je bio što je taj plac bio pod nekim sporom, Grad je spor dobio u svoju korist krajem prošle godine. Odmah je predat zahtev da se urede urbanistički uslovi i da se dobije dozvola. Čim dobijemo dozvolu, počećemo sa gradnjom. To je projekat koji ne zahteva neka velika ulaganja i radove i, prema mojoj slobodnoj proceni, prvo groblje za kućne ljubimce trebalo bi da bude gotovo do oktobra ili novembra - kaže za “24 sata” Vladimir Terzin, pomoćnik sekretara za komunalne i stambene poslove.

Groblje kućnih ljubimaca imaće upravnu zgradu i manji krematorijum.

- Tu će postojati upravna zgrada, mesta će se zakupljivati kao i na groblju za ljude. Mi smo već u pregovorima sa JKP "Pogrebne usluge" oko procedura. Tu će takođe moći da se kupe i sanduci za ljubimce, a vlasnici će na raspolaganju imati i mali krematorijum, tako da će vlasnici moći da dostojno sahrane svoje ljubimce. S obzirom na to da je ta parcela mala, svega dva hektara, čim groblje bude izgrađeno, tražićemo način da ga proširimo - kaže Terzin.

24 sata (18.03.2010)

http://www.24sata.rs/vesti.php?id=69900

Natura Online (18.3.2010)