POSLE ZAVRŠENOG GLASANJA

Đavolja varoš nije ušla u finale

djavolja-varos1

Srpski kandidat za sedam novih svetskih čuda prirode Đavolja varoš nije ušla među 28 finalista, objavljeno je na sajtu www.new7wonders.com. Spomenik prirode Đavolja varoš se 9. jula plasirala među 77 kandidata, ali nije uspela da uđe u finale, iako je od početka bila na prvom mestu u kategoriji pećina, formacija stena i dolina. Od početka takmičenja Đavolja varoš je najbolje plasirani kandidat Evrope. Ipak, šta  valja još znati o Đavoljoj Varoši, tom zaista retkom prrodnom fenomenu?

Uprkos tome što se nije našla na listi od 28 finalista na samom lokalitetu je priređena je svečanost, kojoj su prisustvovali brojni turisti, novinari, predstavnici turističkog preduzeća Planinka, predstavnici Turističke organizacije Srbije.

U preduzeću Planinka ocenjuju da je Đavolja varoš ipak postigla veliki uspeh jer je u protekle dve godine promovisana u zemlji i inostranstvu i stvorila prepoznatljivo turističko ime.

- Postignut je veliki uspeh ulaskom među prvih 77 kandidata, a i posle ovoga nastaviće se razvoj Đavolje varoši i privlačenje još više stranih turista - rekao je direktor preduzeća Radovan Rajičević.

Od trenutka kada je postala kandidat Srbije za sedam svetskih čuda prirode ovo odredište posetilo je oko 60.000 turista, a u protekle tri decenije nije bilo više od 3.000 posetilaca. U turističkom preduzeću Planinka iz Kuršumlije očekuju da će ove godine broj posetilaca dostići 100.000. Spomenik prirode Đavolja varoš nalazi se na jugu Srbije, 27 kilometara jugoistočno od Kuršumlije, a 89 kilometara jugozapadno od Niša.

Kako se navodi na sajtu www.djavoljavaros.com, ovaj prirodni spomenik čine dva, u svetu retka, prirodna fenomena: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom.

Lokalitet Đavolja Varoš je stavljen pod zaštitu države još 1959. godine, a 1995. godine je Uredbom Vlade Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog.

U svakom slučaju, sve su preporuke, Đavolju varoš treba videti obavezno. Odluka je na nama...

Ko se našao u finalu izbora za sedam novih svetskih čuda prirode?

Na listi su se našli reka Amazon, Anđeoski vodopadi u Venecueli, zaliv Fandi u Kanadi, Crna šuma u Nemačkoj, arhipelag Bu Tina Shoals u Ujedinjenim arapskim emiratima, Majčine stene u Irskoj, Mrtvo more, šuma El Junke u Porto Riku, ostrva Galapagos, Veliki kanjon u SAD-u, Koralni sprudovi u Papua Novoj Gvineji i Australiji.

Tu su zatim, zaliv Halong u Vijetnamu, vodopad Iguana u Brazilu, pećina Juta u Libanu, vulkansko osrtvo Jeju u Koreji, Kilimandžaro u Tanzaniji, nacionalni park Komodo u Indoneziji, Maldivi, ostrva Mazurija u Poljskoj, planina Materhorn u Italiji, ostrvo Miford saund u Novom Zelandu, blatnjavi vulkan u Azerbejdžanu.

Među finalistima su i podzemna reka Puerto Princesa na Filipinima, šuma mangrove u delti Ganga, planina u obliku stola u Južnoj Africi, stena Uluru u Australiji, Vezuv u Italiji i nacionalni park jušan na Tajvanu.

Sedam novih svetskih čuda prirode biće proglašeno sledeće godine.

Natura Online (23.7.2009)