PARODIJE

Dodeljene Ig Nobelove nagrade za 2010. godinu

ig-nobel

Nekoliko dana pre tradicionalnog objavljivanja dobitnika Nobelovih nagrada, na Harvard univerzitetu su, po 21. put, dodeljene Ig Nobelove nagrade za deset "najotkačenijih" dostignuća

Izvor: Tanjug, Blic

Zamišljene kao parodija pravih Nobela, Ig Nobel nagrade (prevedeno sa engleskog: grozne nagrade) dodeljuje od 1991. godine američki humoristički naučni časopis "Anali neverovatnih istraživanja", a među članovima komisije neretko se nađe i po koji pravi Nobelovac.

Na svečanosti koja je nedavno održana na prestižnom Harvard univerzitetu, u direktnom prenosu preko Interneta, dodeljene su nagrade u deset kategorija.

Nagrada za mir je otišla u ruke trojici psihologa, sa univerziteta Kil, koji su dokazali da se sočnim psovanjem može ublažiti bol dok je nagrada za ekonomiju ironično dodeljena čelnicima banaka Goldman Saks, AIG, Leman Broders kao i ostalim akterima finansijske krize jer su izmislili "nove načine ulaganja koji omogućavaju maksimizaciju profita uz minimizaciju rizika".

Italijanski istraživači su dobitnici priznanja za menadžment jer su "matematički dokazali da preduzeća postaju efikasnija kada se povišice dele nasumice".

U kategoriji inženjerstva nagradu je dobio tim britanskih i meksičkih naučnika koji su izmislili novi način proučavanja kitova pomoću helikoptera na daljinsko upravljanje, a koji registruje njihove izlučevine.

Ig Nobela za fiziku dobili su naučnici sa novozelandskog univerziteta Otago čija su istraživanja pokazala da nošenje čarapa preko cipela efikasno rešava problem klizanja na zaleđenim površinama, a nagrada za biologiju grupa kineskih i britanskih stručnjaka koja je ustanovila da jedna vrsta slepih miševa upražnjava oralni seks.

Nagrada za medicinu pripala je dvojici holandskih naučnika koji su otkrili da je moguće izlečiti astmu vožnjom rolerkosterom, dok je njihovim američkim kolegama dodeljena nagrada za javno zdravlje jer su ustavili da se mikrobi "kače" za bradate istraživače.

Dobitnik nagrade za transportno planiranje je japansko-američki naučni tim koji je pomoću kalupa od blata ustanovio najbolje pravce za postavljanje železničkih šina.

Kompanija Britiš Petroleum (BP) i istraživači naftne mrlje dobili su priznanje iz domena hemije jer su "osporili fizičku teoriju da se voda i ulje ne mešaju".

(Izvor Tanjug, Blic)

Natura Online (20.10.2010)