U SREDU

Počinje GREEN FEST

pocinje-green-fest-2015 

Šesti međunarodni festival zelene kulture, tri dana, 98 filmova, 23 radionice i 15 "zelenih" izlagača. Besplatan filmski, obrazovni i izložbeni program za sve posetioce festivala. Dom omladine Beograda, od 18. do 20. novembra 2015.

Piše Vladan Šćekić, programski direktor Centra za unaprešenje životne sredine

Šesti međunarodni festival zelene kulture "Green Fest" počinje u sredu, 18. novembra i trajaće tri dana, u Domu omladine Beograda. Revijalni i takmičarski filmovi, izložbe fotografija, zeleni inovativni proizvodi, inicijative i tehnologije, kreativne radionice, panel diskusije, predavanja i još mnogo interesantnih sadržaja, deo su ovogodišnjeg "Green Fest"-a.

Ulaz na sadržaje programa "Green Fest"-a je i ove godine besplatan, ali će, zbog ograničenih kapaciteta raspoloživih sala, ulaz biti slobodan samo za posetioce koji su se prijavili i preuzeli ulaznice. Svi zainteresovani za praćenje revijalnog filmskog programa, i dalje mogu da naruče ulaznice putem zvaničnog sajta festivala –  www.greenfest.rs

U okviru filmskog programa će se naći 91 takmičarski kratki i amaterski film, kao i sedam revijalnih filmova, od kojih će pet biti premijerno prikazani u Srbiji. 

U revijalnom delu programa će biti prikazani dokumentarno igrani filmovi – pobednici najznačajnijih svetskih festivala, koji obrađuju neke od najvažnijih problema današnjice i koji će sigurno uzburkati emocije publike.

"Green Fest" će svečano biti otvoren u sredu 18. novembra u 20 časova, premijernom projekcijom izuzetnog ostvarenja "Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane". Pored ovog, posetioci će biti u prilici i da pogledaju dva filma u izvršnoj produkciji Leonarda Dikaprija - "Virunga" i "Cowspiracy: Tajna održivosti".

"Virunga" je triler koji stavlja čuvare nacionalnog parka, kao i filmsku ekipu, u centar priče o borbi za očuvanje poslednjih planinskih gorila, između lovokradica, pobunjeničkih grupa i multinacionalnih kompanija koje hoće da eksploatišu naftu.

"Cowspiracy" je još jedno briljantno ostvarenje koje govori o temi koja se retko spominje, čak i među organizacijama koje se bave životnom sredinom - zagađenju koje izaziva stočarstvo i mesna industrija.

Green-fest-2105

Uz to biće prikazani i "Bicikl protiv automobila", priča o pojedincima i grupama koje žele da vrate bicikle i biciklističke staze na ulice gradova, "Zemljani" koji nam donosi priču o ljudskoj filozofiji života i nedostatku poštovanja svih ostalih vrsta na Zemlji.

Osvajač značajnog broja nagrada, film koji se bavi temom globalnih izazova i globalne svesti o zaštiti životne sredine "Revolucija" će zatvoriti ovogodišnji festival.

U prepodnevnim terminima, zbog izuzetnog interesovanja publike, biće prikazivan film iz selekcije festivala iz 2012. godine - "Era Glupih" - pogled iz devastirane budućnosti na današnje obrasce ponašanja koji vode u neizvesnost.

Deo Festivala posvećen obrazovnom programu, "Green Field" čini dinamičan sadržaj koji se realizuje kroz vršnjačku i ekspertsku edukaciju, će ove godine ugostiti preko 2.000 učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta. Klimatske promene, zeleno preduzetništvo, ekološki otisak, samo su neke od tema ovih radionica, među kojima su i kreativne, za sve uzraste.

U delu namenjenom studentima i široj javnosti, posetioci će moći da čuju predavanje o "Venus projektu" - novom društvenom modelu koji može da pretvori civilizaciju u održivo društvo, kao i dve panel diskusije o  klimatskim promenama.

Biće održana i prezentacija "Akcioni plan adaptacije na klimatske promene grada Beograda", u okviru koje će biti predstavljene najvažnije informacije iz ovog plana, koji je usvojen 23.10.2015.

U okviru treće celine, programa "Green Square", svi posetioci će moći da uživaju u izložbama fotografija, instalaciji "Reciklaža igre", fotografijama napravljenim uz pomoć aluminijumskih konzervi, predstaviće se i Arboretum Šumarskog fakulteta, Centar za promociju nauke kroz "Peti izveštaj", Tehnička škola Loznica sa maketama "Eko kuća". U sredu, 18.11 u 19 časova, biće održana i "Eko Šik" revija haljina - dizajnerke Milice Marinković.

Organizatori festivala pozivaju sve posetioce da se uključe u društvenu kampanju "Čep za hendikep" koju je pokrenulo Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Banata (OSI), u okviru koje sakupljamo sve vrste plastičnih čepova, koji se dalje šalju na reciklažu. Sav prihod će biti upotrebljen za nabavku novih ortopedskih pomagala za članove Udruženja, među kojima ima i paraolimpijaca, kao i reprezentativaca Srbije u stonom tenisu.

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture "Green Fest" se održava uz pomoć Grada Beograda - Sekretarijata za privredu i Sekretarijata za kulturu, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva kulture, Delegacije Evropske Unije i EU Info centra, opštine Stari grad, kao i brojnih partnera i prijatelja.

Natura Online (17.11.2015)