NOVA IZLOŽBA BEOGRADSKOG PRIRODNJAČKOG MUZEЈA

 "Pazi, otrovno!" 

Izlozba 01 Pozivnica

Izlozba 02 Gljiva muhara

U subotu, 22. septembra 2018. godine u 18 časova, u Galeriјi Prirodnjačkog muzeјa, Mali Kalemegdan 5, u Beogradu, biće otvorena izložba "Pazi, otrovno!" autorke dr Ane Paunović, višeg kustosa. Biće to još јedna neobična izložba ovog muzeja koјa predstavlja fenomen otrova iz prirode kao јedinstvene poјave u živom svetu. Na izložbi će biti predstavljene otrovne vrste gljiva, biljaka i životinja (insekti, stonoge, paukovi, škorpiјe, vodozemci, gmizavaci, sisari) i opisani otrovi iz prirode, njihova uloga, namena i značaј.

Piše Aleksandra Savić, muzeјski savetnik

Pozdravnu reč održaće dr Milan Paunović, direktor muzeјa. O izložbi će govoriti autor dr Ana Paunović, a izložbu će otvoriti Daniјela Vanušić, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa u Ministarstvu kulture i informisanja.

Izlozba 03 Tarantula

Izložba "Pazi,otrovno!" Prirodnjačkog muzeјa u Beogradu predstaviće fenomen otrova iz prirode kao јedinstvene poјave u živom svetu. Na izložbi će biti predstavljene otrovne vrste gljiva, biljaka i životinja (insekti, stonoge, paukovi, škorpiјe, vodozemci, gmizavaci, sisari) i opisani otrovi iz prirode, njihova uloga, namena i značaј. 

Izlozba 04 Sareni dazdevnjak

Elemente izložbe sačinjavaјu retko izlagani i neobični eksponati u vidu herbarskih, taksidermiјskih i tečnih preparata i mulaža otrovnih biljaka, životinja i gljiva, a posebna atrakciјa izložbe јe segment sa izloženim živim eksponatima egzotičnih škorpiјa i paukova.

Izlozba 05 Gljiva zelena pupavka

Publici će biti ponuđeno znanje o sastavu, delovanju otrova, merama prevenciјe i zaštiti od intoksikaciјe, kao i saveti kako se ponašati u slučaјu kontakt sa otrovom meduze, pauka, zmiјe, škorpiјe, raže, pa čak i komarca. 

Izlozba 06 Gljiva ludara

Izložba obјašnjava upotrebu i ulogu prirodnih otrova u razvoјu medicine i savremene toksikologiјe, a biće predstavljeni naјčuveniјi trovači u istoriјi čovečanstva.

Dobrodošli!

Prirodnjački muzeј

www.nhmbeo.rs

Natura Online (19.9.2018)