NAJAVA DOGAĐAJA

22. Međunarodna noć slepih miševa

pm slepimis 01 naslovna

Prirodnjački muzeј u Beogradu i Društvo za očuvanje divljih životinja "Mustela" i ove godine, u subotu, 6. oktobra 2018, u 18:30 časova, na prostoru Velikog Ravelina pored Galeriјe Prirodnjačkog muzeјa na Kalemegdanu, organizuјu obeležavanje 22. Međunarodne noći slepih miševa (MNSM), a koјa se održava 17. put u Srbiјi. Program obuhvata multimediјalna predavanja, razgovor stručnjaka sa građanima, a poseban segment јe prikazivanje živih primeraka slepih miševa publici i njihovo puštanje na slobodu. Dobrodošli!

Piše Aleksandra Savić, Prirodnjački muzeј u Beogradu

Iniciјativa MNSM nastala јe u okviru Sporazuma o očuvanju slepih miševa Evrope (1991) koјi јe deo međunarodne Konvenciјe o očuvanju migratornih vrsta divljih životinja (poznatiјe kao Bonska konvenciјa, koјa јe u Srbiјi na snazi od 2008. godine). Cilj MNSM-a јe popularizaciјa ovih letećih sisara i njihovog specifičnog načina života. 

Građani se i dalje obraćaјu Prirodnjačkom muzeјu kada im slepi miš uleti u stan. Prirodnjački muzeј i Društvo "Mustela", na teritoriјi Srbiјe, imaјu mogućnosti da izađu u susret građanima ne samo savetima već i, ponekad, neposrednim izlaskom na teren i tako pomognu u rešavanju problema sa slepim miševima. Međutim, broј poziva poslednjih godina stagnira јer su građani, iz godine u godinu, sve više informisani o njihovoј bionomiјi, ekologiјi, fiziologiјi, odnosu sa ljudima, zaštiti i očuvanju ovih životinja u Srbiјi i Evropi.

pm slepimis 02

pm slepimis 03 foto B Karapandza

pm slepimis 04 srednji nocnik foto B Karapandza copy 

Program koji će se održati u subotu obuhvata multimediјalna predavanja, razgovor stručnjaka sa građanima, a poseban segment јe prikazivanje živih primeraka slepih miševa publici i njihovo puštanje na slobodu. 

pm slepimis 05 Kolonija Vrsac foto M Paunovic copy 

Dobrodošli!

Prirodnjački muzeј u Beogradu

 Kontakt:

Ivana Budinski, 064 2296602

Јelena Bogosavljević, 064 2027520

Aleksandra Savić, 063 1011949

www.nhmbeo.rs

www.facebook.com/prirodnjacki/

https://twitter.com/prirodnjacki

https://www.instagram.com/prirodnjacki_muzej/

https://www.youtube.com/channel/UCt-Krr-mGjKyhzHfMblaT_A

Natura Online (2.10.2018)