REPORTAŽA: U OPOJNOM MIRISU PEČENOG KESTENA

Kostajnička Kestenijada 

kesten 01

Za samo dvadesetak godina postojanja, od lokalnog okupljanja i druženja uz dolap i dagaru, kada su se u Kostajnici pekli oktobarski kesteni, čiji se opojni miris širio sokacima ovog gradića na obalama Une, Kestenijada je izrasla u jednu od najlepših i najposećenijih jesenjih manifestacija ne samo ovog kraja, već i u celoj Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. 

Piše Zoran M. Kos / Foto: Z. M. K. i Turistička organizacija Kostajnice

Kestenijada u Kostajnici je posebna

Oni koji su već bili na Kestenijadi kažu da ih fascinira to mnoštvo sveta koji preplavi ovdašnje ulice i sokake, a ponekad im izgleda i da će se ceo gradić prepoloviti od brojnosti posetilaca. 

kesten 02

Ali, nikome ovde ne smeta gužva; svi se dobro zabavljaju i svi su dobre volje. Zabave i zanimljivosti ima za svakoga. A tu su i veseli i nasmejani domaćini, dobri ljudi, koji se trude da baš svakome izađu u susret.  

kesten 05

Raznolik i zanimljiv program, uz neobičan šarm tog gradića uz reku Unu, svake godine privuče mnogo domaćih i stranih turista. Tradicionalna turistička, kulturna i privredna manifestacija "Kestenijada", koju je po 21. put organizovala, sredinom oktobra, Turistička organizacija opštine Kostajnica, pod pokroviteljstvom opštine i Ministarstva trgovine i turizma, opravdala je sva očekivanja i organizatora i posetilaca.

kesten 03     

kesten 04

Kostajnica se nalazi u Republici Srpskoj, na severozapadnoj granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Jedna je od najmanjih i najmlađih opština na ovim prostorima i danas ima oko šest hiljada stanovnika jer je, kako kažu meštani, jedna trećina njihovih sugrađana otišla u pečalbu. 

kesten 06

Kostajnica je posebna i po tome što, gotovo u centru grada, ima granični prelaz. Stanovnici obe Kostajnice su se već nekako navikli na to i na velike letnje gužve na prelazu… pa im vreva Kestenijade dođe kao nešto uobičajeno. 

kesten 07     

kesten 09

Tu su i živopisni pejsaži. Na nadmorskoj visini od 100 do 400 metara, gledamo bogate šume. Najviše je kestena.

Još u doba Rimljana Kostajnica je imala vodovod a svoje ime dobila je po kestenu o čemu svedoči njen tadašnji naziv Kastea.

Ime današnje Kostajnice, međutim, prvi put se spominje 1258, za vreme turske vladavine. Nekolko vekova kasnije, čuveni turski putopisac, Evlija Čelebija, tačnije 1660. godine, boravi u Kostajnici i beleži: 

"Ovaj grad je podigao Zrinjski uz pomoć ugarskog kralja Ferdinanda. Njegova nahija ima 40 sela... Gradsko stanovništvo čine borci koji dan i noć vode borbe sa Hrvatima gubeći uzajamno glave... Kostajnica je veliki grad, sagrađen od tvrdog materijala. Oblik mu je petougaoani, a leži na obali rijeke Une, na teritoriji Banje Luke".

kesten 08

Najpoznatija kostajnička manifestacija danas je Kestenijada, višednevna jesenja svečanost berbe kestena i degustacije narodnih specijaliteta, na kojoj, u bogatoj kulturno-umetničkij ponudi, svaki gost može pronaći nešto za sebe.

Šta se sve događalo na Kestenijadi?

Otvorena je u petak, 12. oktobra 2018, etno izložbom ženskih ručnih radova na kojoj je svoje radove predstavilo više od 20 učesnica. Otvorena je i izložba slika učenika OŠ "Petar Mećava" a pokazani su i radova polaznika "Mala pričaona" Narodne biblioteke "Nevenka Stanisavljević". Iste večeri održano je i književno-muzičko veče na kojoj se kostajničkoj publici predstavio Željko Galonja pisac, kantautor i muzički pedagog iz Gradiške.

kesten 11   

kesten 10

Sledećeg dana, u gradskom parku, organizovana je prodajna izložba voća, suvenira i meda. Bila je tu i likovna radionica "Kestenijada očima umjetnika" na kojoj su učestvovali studenti Akademije umjetnosti iz Banja Luke. Održan je tradicionalni defile i program osnovaca iz Dečijeg kluba "Kestenko" pa su tako izabrani i princ i princeza Kestenijade. 

U kulturno-umetničkom programu učestvovala su društva "Potkozarje" iz Kostajnice, "Slavko Mandić" iz Laktaša, Srpsko kulturno prosvetno društvo "Prosvijeta" iz Hrvatske Kostajnice, Udruženje žena "Jabuka" iz Kozarske Dubice, Ženska i muška ojkačka grupa iz Jabukovca, te "Majke potkozarja", "Gocina grupa"...

kesten 14 

U nedelju je organizovano takmičenje u pripremanju paprikaša "Kotlić Kestenijade" i izbor najuređenijeg stola. Održana je prodajna izložba voća, suvenira i meda, degustacija tradicionalnih jela ovog kraja dok su drugi, na izletu, sakupljali kestene. Birana je i najlepša kesten košara.

U muzičkom delu programa nastupali su "Dubički tamburaši" koji su, svojom muzikom, doprineli još boljoj atmosferi. 

kesten 16

Uveče, proglašenjem pobednika "Kotlića Kestenijade" i podelom zahvalnica i priznanja, zvanično je završena ovogodišnja Kestenijada.

Kako su nam rekli organizatori, tokom manifestacije, ispečeno je i besplatno podeljeno oko dve tone kestena.

Tom prilkom, skuvano je više od tone paprikaša koji je, takođe, podeljen gostima. Bilo je tu i brojnih suhomesnatih proizvoda, sira, pita, kolača, pića... koje su posetioci probali i degustirali. 

kesten 17

Ukratko: uživalo se u izobilju svega.

Procena organizatora je da je Kestenijadu, ove godine, posetilo oko 25.000 ljudi. Ili, što neko ovde reče: "Ni manje opštine, ni veće manifestacije!"

Veliku pažnju posetilaca privukla je mašina za pečenje i guljenje kestena, koju je konstruisao Husein Ičanović iz Bužima.

- Dugi niz godina se bavim otkupom i preradom kestena pa sam došao na ideju da potrošačima ponudim kesten u izvornom obliku. Pet godina sam pravio ovu mašinu koja može, za pet minuta, da ispeče čak pet kilograma kestena. Posjećujem mnoge ovakve i slične manifestacije širom BiH ali je ova u Kostajnici tri koraka ispred svih - kaže Ičanović.

Direktorka Turističke organizacije opštine Kostajnica, Branka Kukrika kaže

- Pjesma, druženje i dobra atmosfera, te besplatna degustacija kestena, paprikaša i ostalih jela je ono što privlači ljude u Kostajnicu. Pored ove tri manje peći, dagare, da nije ove velike mašine za pečenje kestena, ne bismo mogli podmiriti ovoliki svijet. Sledeće godine organizovaćemo i takmičenje u pravljenju poslastica od kestena. Svi su uključeni ovde u Kestenijadu, od najmlađih do najstarijih, a i naši sadržaji su sve bogatiji. Svake godine ovde je sve više izlagača i to nas raduje.

kesten 12    

kesten 13

- Manifestacija ima dobar duh koji treba zadržati i unaprijediti. Nas u Kostajnici ima oko 6.000, a u goste nam dođe više od 20.000. I sve ih  počastimo! Cijeli dan šezdesetak ekipa je pripremalo paprikaš u takmičarskom dijelu, a sigurno je ovde bilo još dvadesatak ekipa bez učešća u takmičenju. Organizovali smo “Kesten bal", defile učesnika glavnom ulicom, bogat kulturno-zabavni program, etno i druge izložbe… a bilo je i besplatnih jela i kolača - kaže za Naturu Online Aleksandar Pašić, osoba za odnose sa javnošću opštine Kostajnica i jedan od organizatora. 

Očigledno, visokim standardom organizacije, koji ih izdvaju od sličnih manifestacija, organizator je pred sebe postavio ozbiljan izazov i obavezu da Kastenijada i narednih godina bude još bolje i lepše mesto druženja i dobrog provoda. 

Uostalom, to obećava domaćin i pokrovitelj "Kestenijade", Drago Bundalo, načelnika opštine Kostajnica, koji poručuje:

- Dođite nam ponovo. Očekujemo vas široka srca u našem gradiću kestena, na obalama naše prelepe Une… 

kesten 18

Natura Online (20.10.2018)