TOPLIJI DANI SVE VIŠE MAME PECAROŠE NA VODU

"Bela" na sve strane

ribolov-bela-riba

Na Tamišu kod  Sakula i Barande lovi se bela riba, sitna babuška, dok su nizvodno, kod Sefkerina, Jabuke i Pančeva, na sitnog kedera i glistu, lovljeni krupni cverglani i banderi, a na kukuruz šećerac deverika. Kod Pančeva, na ušću Tamiša u Dunav, lovi se bela riba, najbolje bodorka i deverika.

Piše Stevan Banković

Na Dunavu kod Apatina radi i bela riba, deverika, bodorka i sitnija babuška. Od mamaca se koriste crvići, gliste (đubretarke), hleb  ili valjak.

Oko Novog Sada lovi se deverika na crvića. Kod Žeželjevog mosta se lovi bodorka i deverika.

Na DTD kanalima oko Bezdana i Apatina radi sitna babuška i deverika, a uveče krupan cverglan (na kišnu glistu ili "parče"). Na Tresetištu se lovi bodorka, na crvice ili hleb. Na terenima DTD kanala izmedu Odžaka i Savinog Sela se hvata bandar, bodorka i babuška na prirodne mamce.                   

Dunavski tereni u okolini Inđije, Čortanovaca, Beške, Krčedina, Slankamena i Surduka takode su aktuelni za lov bele ribe koja je uzimala prirodne mamce i valjak. 

I na beogradskoj marini, na Dorćolu, lovi se bela riba, krupatica i bodorka, na standardne mamce, kao i deverika na kuvano žito ili kukuruz šećerac. Bela riba uzima crviće i glistu i na Gardinovačkom kanalu.

U okolini Smedereva, u popodnevnim satima, lovljen je manić. U okolini Požarevca, na Mlavi, lepo radi klen, na uobičajene zimske mamce, dok se skobalj povremeno lovio na hleb. I u Velikom Gradištu i Golupcu solidno radi deverika, bodorka i krupan manić u večernjim satima.

Na Tamišu kod  Sakula i Barande lovi se bela riba, sitna babuška, dok su nizvodno, kod Sefkerina, Jabuke i Pančeva, na sitnog kedera i glistu, lovljeni krupni cverglani i banderi, a na kukuruz šećerac deverika. Kod Pančeva, na ušću Tamiša u Dunav, lovi se bela riba, najbolje bodorka i deverika.

Na Savi, između beogradskih mostova, i dalje je aktuelna bodorka, a pecaju je na crviće ili gliste.

Kod Makiša i Ostružničkog mosta, Umke, Dubokog i Bariča radi bela riba, bodorka i deverika na kuvano žito ili hlebnu ružu.

Na kraju da dodamo da je u lovostaju štuka do 31. marta, smuđ i smuđ kamenjar do 30. aprila, a da je šaran ušao u lovostaj od 1. aprila i da do 31. maja nije na pecaroškom repertoaru.

...........

Glas javnosti (5.4.2009)

Natura Online (17.4.2009)