RIBOLOV

Mamci koji gmižu

ribolov mamci koji gmizu

Koju glistu tačno izabrati za određenu ribu kao mamac? Baštensku, kišnu, crvenu, žutoprugastu, đubretarku, ritsku crnu ili durdubak glistu?... Odgovor nije lak. Zato pročitajte tekst koji sledi... 

Piše Stevan Banković

 

Baštenska (vrtna, kišna, rosna) glista

Živi u rastresitoj zemlji. Naraste čak i do 20 centimetara. Bledocrvenkaste je boje i punija je od gliste iz đubreta. Potpuno odrasla ima po sebi uočljive kolutove. Za vreme kiša izlazi na površinu pa je mnogi nazivaju i kišnom glistom. Preko noći i bez kiše izlazi na površinu da se okupa u rosi. Inače, dobre su za pecanje za razliku od beličastozelenih koje ribe odbijaju iako su gladne. Brzo omlitave na udici. Najradije ih uzima som, manić i bandar, ali i štuka i smuđ.

Crvena glista (đubretarka)

Gotovo je uvek u trulom i vlažnom lišću, ispod klada, panjeva, na senovitom i đubrovitom mestu. Retko je duža od sedam centimetara. Crvene je boje, živahna i nije krta, a bojom privlačna za ribu. Dobro se održava u kutiji ili sandučetu sa mahovinom ili đubretom iz kog su izvađene. "Vole" je maltene sve vrste ribe.

Ritska crna glista

Veoma je žilava, bez sluzi. Naraste i do 20 centimetara. Tamno je smeđe gotovo crne boje. Tvrda je. Živi i razmnožava se u nanosima mulja ili na obalama bara i mrtvaja. Odličan je mamac, naročito za soma i mrenu.

Žutoprugasta glista

Uglavnom je u stajskom goveđem đubretu. Pri dodiru ispušta sluzavu žućkastu tečnost. Retko naraste iznad šest centimetara i dobar je mamac u bistroj vodi. Bela riba je obožava, ali je ne odbijaju ni ostale vrste riba.

Durdubak

Za soma najbolji mamac ali i za drugu ribu. Nalik je na pijavicu mada nije to. Tamno smeđe je ili crne boje. Naraste i do 20 centimetara. Živi pretežno u starim nanosima muilja, na poplavljenim područjima. Na udicu ga stavljate u komadima, a sitnije cele. Žilav je mamac i dobro se drži na udici.

.........

Glas javnosti (24.5.2009)

Natura Online ((26.5.2009)