RIBOLOV

Mesta gde se riba najčešće zadržava

reka01

Veliki belutak na sredini tekuće vode razbija površinu i stvara miran zaton sa uzburkanom vodom iza sebe, gde se ribe obično nalaze tražeći hranu na presecima vodene struje. Ali, ima još mnogo mesta gde se riba najčešće zadržava...

Piše Aleksandar Ardeljan

 

Panjevi, klade ili kamenje uz jednu obalu stvaraju virove i vrtloge, pa voda povlači ka dnu razne organizme kojima se riba hrani. U nizijskoj tekućoj vodi ovo je dobro mesto za lov bucova.

Slapovi i vodopadi su mesta gde se ribe često okupljaju jer ih ne mogu preći. Na ovim mestima voda je uzburkana, penušava i bogata kiseonikom, što utiče na veću pokretljivost riba.

Stenoviti sprudovi. Iza stenovitih sprudova se obično stvaraju vrtlozi i virovi, a voda se smiruje i skuplja organizme kojima se riba hrani.

Plitka obala sa rastinjem u vodi dobro je mesto za okupljanje riba.

Okuke imaju virove i sporudove gde se okuplja riba i to sa spoljne strane. Unutrašnja strana savijutka najčešće je plitka i peskovita.

Nizvodno proširenje i prelaz iz plitke u duboku vodu prirodna su mesta gde se riba skuplja i sačekuje hranu.

Pritoke koje se ulivaju u veće vode donose hranu i sitnu ribu. Takva mesta naročito su dobra kada nadođu vode.

U stajaćim vodama, kada se lovi iz čamca treba ga usidriti dalje od obale i izvesti (1-2) kratka bacanja da se ispita obala ili plićak, pa primeniti duga bacanja kako bi se pronašla mesta na kojima se riba nalazi.

...........

(Iz knjige-ribolovačkog priručnika  "Iz mutnog u bistro")

Natura broj 3 (maj 1996)

Natura Online (27.5.2009)