RIBOLOV: PRIRODNI MAMCI ZA MAJ - JUL

Svici i mravi

ribolov svitac

Počev od prvih dana maja i sve do kraja jula, svici se mogu nahvatati u velikom broju, pre svega na korovskim travnjacima. Međutim, treba znati da samo krupniji mravi mogu poslužiti kao mamac na udici.

Piše Stevan Banković

 

Svitac

Počev od prvih dana maja i sve do kraja jula, svici se mogu nahvatati u velikom broju, pre svega na korovskim travnjacima. U letnjim noćima, uoči žetve, kad se pred parenje počne javljati "osvetljen", može se hvatati i pomoći baterijske lampe. Kako su njegova staništa pored vode, normalno je da u nju pada i to obično pored same obale, jer je loš letač. Ribama je zanimljiv zbog crvenkasto-narandžaste boje grudi i trbuha, kao i unutrašnjih krila.

Kada ih nahvatate, nekoliko dana ih možete čuvati u teglici, sa malo trave na kojoj je nađen. Na udicu se stavlja probadanjem kroz glavu, tako da jezičak izađe kroz glavu a vrat i pločica udice kroz zadnji deo tela. Ovako stavljen na udicu, izuzetan je mamac. Udicu treba zabaciti bočno od brzaka tako da ga voda nanese na željeno mesto. Olovo se ne koristi, a plovak je najbolji od pera i povlači se na pedesetak centimetara od udice. Kako je ceo postupak lak, dobro je koristiti što duži štap.

 

Mravi i njihova jaja

crni sumski mravi

Samo krupniji mravi mogu poslužiti kao mamac na udici. Za ribolovce je vrlo ineresantan crni mrav, sa krilima ili bez njih, a takođe i njegova jaja.

Da bi se došlo do veće količine ovih jaja treba se poslužiti malim lukavstvom. Potrebna su nam četiri kočića, dužine po dvadesetak centimetara i dva komada crnog platna, dimenzija 25 x 25 cm. Prvi komad platna postaviti na zemlju u neposrednu blizinu mravinjaka. Drugi komad platna, pomoću kočića, pričvrstiti na nekoliko centimetara iznad prethodnog.

Ovako napravljena hladovina privući će crne mrave da svoja jajašca sklone iz prethodno rasturenog mravinjaka. Toplota sunca, pri kojoj se ovo izvodi, nateraće mrave da svoja jajašca zaštite tako što će ih preneti u hlad, na postavljeni komad platna.

Ovako pribavljena jajašca rasuti po plehu, postepeno zagrevati u rerni i voditi računa da ne promene boju. Posle hlađenja jajašca presuti u tamnu posudu sa poklopcem i čuvati na tamnom, što senovitijem mestu.

Ako jajašca crnog mrava stavimo na paru nekoliko minuta, ona će nabubreti i tada su bolja za ribolov. Bodorka, crvenperka, deverika i sitna bela riba rado uzimaju ovaj mamac. A odrasli mravi, pogotovo oni sa krilima su dori za klena.

...........

Glas javnosti (7.6.2009)

Natura Online (9.6.2009)