NOVITETI U RIBOLOVU

Kederi u različitim bojama

ribolov-plavi-keder

Ulazite u prodavnicu ribolovne opreme u nameri da kupite kedere. "Koje boje želite kedere?" upita vas prodavac. "Zelene, zlatne ili crvene?"

Piše Harold Kolins

Dobrodošli u čudni novi svet obojenih kedera, glista, rakova i ostalih živih mamaca. Ovo je jedan od poslednjih izuma ribolovačke mašinerije, napravljen od čoveka koji se bavi istrebljivanjem štetočina u Americi.

Ovo nije izmišljena priča.

- Sve je počelo kada sam pokušavao da nađem način da održim kedere duže u životu - kaže Harold Kolins (Harold Collins), istrebljivač štetočina iz Južne Karoline koji, u slobodno vreme, kada ne istrebljuje termite i miševe, peca ribu. Kolins je mešavinu nekih hemikalija koje koristi u svom poslu slučajno sasuo u kantu punu kedera i sasvim zaboravio na njih. Četiri nedelje kasnije otkrio je da zaboravljeni kederi još uvek plivaju u kanti, ali i da su obojeni u plavo.

- Bio sam na jezeru i pecao hibride i nisam imao ni jedan udarac, kada sam na udicu stavio jednog od onih plavih kedera. Ubrzo sam izvukao ribu. Imao sam šest plavih kedera i upecao sam šest riba. To me je nateralo da razmislim o svemu - priča Kolins.

Pokušao je da napravi istu smesu kao i prvi put, ali mu to nije uspelo. Onda je pokušao neke od boja za hranu, farbu za farbanje uskršnjih jaja, čak i flomastere, ali ni to nije uspelo.

- Da, pokušao sam da držim kedera i da ga obojim flomasterom, ali boja nije htela da se primi.

Šest meseci kasnije pokušavao je da iskoreni pčele iz kuće svoga prijatelja Kim Sena, kada je shvatio da je njegov prijatelj hemičar. Kim kaže:

- Harold je odjednom stao sa poslom i upitao me: Da li znaš kako da obojiš kedere?

Nisam bio siguran da sam dobro čuo pitanje te sam upitao šta želi. Hemičar nije ribolovac ali je zagrizao mamac:

- Ideja me je zaintrigirala a i Harold je bio takav entuzijasta da sam morao da probam.

Posle osam meseci uzaludnih pokušaja napokon je uspeo. Obojeni kederi su proizvedeni i Harold je počeo da hvata pet do šest puta više ribe nego sa regularnim kederima.

Danas njihova kompanija "Magnet Inc." proizvodi takozvani "Magični keder sistem za bojenje", koji boji kedere za pet minuta. Boje su fluoroscentno ružičasta, 14 karatno zlatna i narandžasta.

- Uzelo nam je dosta vremena da nađemo pravu formulu koja će biti prirodno bezbedna i našli smo je. Sada radimo na više novih boja.

...........

Glas javnosti (7.6.2009)

Natura Online (8.6.2009)