ZANATSKA UMEĆA

Prepariranje trofejne ribe

ribolov prepariranje ribe1

Već sam pogled na kvalitetno prepariranu trofejnu ribu pričinjava veliko zadovoljstvo posmatraču. A šta tek reći kada se posmatra sopstveni trofej? Sigurno je da tada oživljavaju sećanja na dramatične trenutke borbe sa kapitalnom ribom. Ako je trofej još i kvalitetno prepariran - takva prisećanja su neizbežna.

Glas javnosti 

 

Glava trofejne salmonidne ribe mora biti dobro očišćena, vlaga odstranjena, a oči izvađene. Ovako pripremljena ostavlja se na senovito i promajno mesto gde se postepeno suši.

Posle šest do osam sedmica iznosi se na svetlost i pričvršćuje na podlogu - dašćicu, a zatim se u takvom sirovom stanju okači u odgovarajućoj prostoriji i suši najmanje godinu dana. Tako je: najmanje godinu dana!

To je minimalno vreme potrebno da se glava ribe dobro osuši i postepeno izluči preostala masnoća koju, s vremena na vreme, odstranjujemo vatom natopljenom špiritusom.

Pravo vreme za početak rada na prepariranju je kada se iz glave više ne izlučuje masnoća. To je, zaista, dugo vreme, i zahteva mnogo strpljenja, ali uzvraća kvalitetom i trajnošću. To znači da rad "na brzaka" mora da ustukne pred strpljenjem, naravno, ako se žele kvalitet, trajnost i lepota.

Kada je glava ribe potpuno suva temeljno se očisti vatom namočenom u špiritus. Posebno treba obratiti pažnju na unutrašnjost usne duplje.

Pre čišćenja glave, peraja treba pričvrstiti i osigurati od oštećenja lepkom i spajalicama. Sada trofej ima izgled prikazan na gornjoj slici; podseća na vremešnu filmsku zvezdu kojoj je neophodna brza estetska intervencija radi vraćanja nekadašnjeg sjaja.

Sredstva za to se nalaze u najbližoj prodavnici za "negu" automobila. Mnogi sportski ribolovci su i vlasnici automobila pa, verovatno, imaju git za popravku limarije. Dakle, potrebna količina gita izmeša se s očvršćivačem i posle desetak minuta nanese na glavu radi izravnanja nabora i neravnina.

ribolov preparirana glava2 

Glava i čeljusti modeluju se prema originalnom izgledu žive ribe. Samo pet minuta kasnije git se izglača i glava je pripremljena za dalji rad. Da bi preparirana glava izgledala što prirodnije na vreme treba zaštititi nosne otvore od zapušavanja. Za to se može koristiti drvce šibice ili čačkalica.

Sledi pažljivo i temeljno bojenje crnim, belim i srebrnim metalik sprej-lakom za automobile. Boja mora biti kvalitetna i treba da se brzo suši. Pre nanošenja u glavu ribe treba usaditi staklene oči.

Bojenje počinje se nanošenjem srebrne metalik boje na obe strane glave, uzastopnim i pažljivim usmeravanjem mlaza s leva na desno i obrnuto. Naneta boja se brzo suši. Potom se uzima crna boja i nanosi na gornji deo glave. Komadićem kartona formira se šablon za nanošenje pega na skržne poklopce, a donja strana vilice boji se u belo. Peraja je najbolje obojiti temperom i premazati bezbojnim lakom.

U zavisnosti od estetskih kriterijuma i zahteva vlasnika, cela glava se može premazati bezbojnim lakom. Lakiranje garantuje optimalan optički utisak i zbog preliva boja trofejnu glavu čini prirodnom. Za vreme prepariranja mirna ruka i strpljenje daju prave rezultate.

Ovom metodom mogu se preparirati glave i ostalih vrsta riba, a manje masne brže se suše. Klen, smuđ i slične ribe spremne su za prepariranje tri meseca posle sušenja.

Posebnim karakteristikama izdvaja se štuka za čije prepariranje se ne bi mogao preporučiti opisani metod. To je riba s izraženo specifičnim oblikom glave, sa malo neravnina i nabora, jer nema mesnatu glavu.

..........

Glas javnosti (31.5.2009)

Natura Online (2.6.2009)