NE POSTOJI UNIVERZALNI ŠTAP ZA PECANJE

Koji kupiti?

ribolov stapovi

U "pravoj šumi" štapova za pecanje koji se mogu videti u našim prodavnicama riboopreme prava je umetnost izabrati ono što vam je potrebno. Iskusniji ribolovci već znaju koji je to pribor, za koju ribu, koja marka, koja akcija... ali kada mladi ribolovci uđu u radnju njima je stvarno potrebna pomoć. Ovaj tekst je namenjen je prvenstveno njima.

Piše Stevan Banković

 

Štapove možemo podeliti u tri osnovne kategorije: lake, srednje i teške. Iz ovih kategorija su proizašle nove podkategorije: lakosrednja, srednjeteška i ekstremnoteška.

Rade se i specijalni štapovi za mušićare koje možemo prepoznati po tome što im se ležište za mašinicu nalazi ispod rukohvata i veoma su savitljivi.

Materijali koji se koriste za izradu štapova su najrazličitiji. Mi ćemo izdvojiti grafitne štapove. Cena štapa je usko povezana sa kvalitetom i čistoćom grafita koji je upotrebljen u izradi štapa.

Kada na štapu vidite natpis "graphite composite" to znači da je to štap sa veoma malim procentom grafita.

Karike (provodnici) se prave od takođe različiog materijala a zajedničko im je da moraju biti otporni na habanje. Ako se na provodniku pojavi zarez od najlona, obavezno ga odmah zamenite. U protivnom najlon će se stalno krzati i pri prvom većem opterećenju (trofejna riba) pući.

Šta ribolovac početnik treba da zna: koju ribu želi da peca, na kojoj vodi, a za tu ribu koja dužina štapa mu je potrebna i koje akcije treba da bude štap?

Ovu podelu nemojte uzimati zdravo za gotovo jer je nemoguće čak i preporučiti štap za jednu vrstu ribe.

Ne koristi se isti pribor za pecanje skoblja na Drini i Savi. Razlika je u priboru da li pecate tog istog savskog skoblja iz čamca ili sa obale. Pre kupovine štapa pogledajte čime starije kolege pecaju, slobodno ih pitajte za savet ili kontaktirajte nas da vam pomognemo.

  • Laki štapovi su namenjeni lovu bele ribe (babuška, deverika, bodorka, skobalj....) težine bacanja su do 40 grama. Preporuka mladim kolegama: za belu ribu uzmite štap akcije B-C , težine bacanja od 20 do 40 grama, dužine tri do četiri metra (zavisi od vode na kojoj pecate).
  • Srednji štapovi su namenji najčešće lovu grabljivica i krupnije bele ribe. Kod odabira ove vrste štapa treba uzeti u obzir gde se peca, kojim mamcima i kolika se riba očekuje. Dužina štapova se kreće od 2,10 do četiri metra, ako pecate iz čamca dugačak štap vam može samo smetati (pri prihvatanju ribe), ali ako pecate sa obale i treba da zabacite mamac 50 metara, ili da privlačite ribu između lokvanja i prepreka tada je štap od tri do četiri metara dužine pravo rešenje. Ovo su obično štapovi težine bacanja od 40 do 80 grama akcije B-A.
  • Teški štapovi su obično dvodelni štapovi, ređe teleskopski. Namenjeni su lovu soma, tostolobika, amura, krupnog šarana.... Ovo su veoma "kruti" štapovi akcije A i težina bacanja većih od 80 grama (čak i 100-200 grama) . Za dužinu važi isto što i kod srednjih štapova.

Pri odabiru štapa uzmite u obzir da od njegove akcije u mnogome zavisi "brzina i oštrina" vaše kontre.

  • Akcija A ili 4,5-5,0: savija se samo vrhom (ekstremno tvrdi oštar štap).
  • Akcija B ili 3,5-4,0: savija se prva trećina štapa.
  • Akcija C ili 2,5-3,0: savija se više od polovine štapa.
  • Akcija D ili 1,5-2,0: savija ceo štap.

Težina bacanja su težine koje ćete zabacivati tim štapom.

Upozorenje

Grafitni štapovi su odlični provodnici struje tako da nikako ne preporučujemo da sa njima pecate za vreme oluja ili ispod dalekovoda. U slučaju oluje moguće je da munja bude privučena grafitnim provodnikom, a zbog visokog napona može doći do indukcije ispod dalekovoda. Zato ribolovci - OPREZ!

..........

Glas javnosti (31.5.2009)

Natura Online (1.6.2009)