DOBAR START SEZONE NA JEZERU GRUŽA

Som kapitalac


Pored dobrih ulova deverika i šarana padaju i kapitalni ulovi soma

Piše D. Stanojević

Posle zabrane ribolova više vrsta riba zbog mresta (koja je trajala do 15 juna), ribolovci su postavili svoje kampove na Gružansko jezero.

Rade Parezanović, provereni šarandžija iz Kragujevca, sa sinovima Veljkom i Darkom postavio je svoj kamp, na uobičajno mesto, kod ušća Boračke reke. 

U petak, 19. juna, oko jedan sat po ponoći, uhvatili su soma dugačkog dva metra i teškog 50 kilograma.

- Zabacio sam, na oko sto metara od obale, tri štapa za soma, na keder (babušku) a tri za šarana - na kukuruz. Imamo rampe sa signalizatorlima, pa smo Veljko i ja prilegli, oko ponoći. Nismo zaspali kad se oglasio signalizator. Udarilo na šaranski štap! Na tri zrna kukuruza!? Podignem štap i reagujem oprezno, jer se zna da šaran ima nežne usta. Kod sam kontrirao, osetim da je na udici som. Počinje borba koja je trajala više od 40 minuta. Možda bi sve obavio brže da nas nije ometala neka trava, kroz koju sam ga provlačio. Samo zahvaljujući dobrom priboru uspeo sam da ga dovedem do obale.U plićaku je najkritičnije. Obično tu kida, jer se najžešće bori! Znam ja to, a moj Veljko neće da uzme kuku, žao mu je da ubode ribu! Znoj me je oblivao!  Uze moj Željko meredov i ne promaši. A da jeste, ko zna...  I tako ga izvukosmo na obalu. Sreća moja da je udario na "Silstar" na kome mi je jaka mašina, "prava Daiva", silk je novi, samo što sam ga zamenio, 0,45 mm. i udica "Kamasaki" 2.0. I ništa nije popustilo. A nisam ni ja!

Miloš Tomović, upravnik na jezeru Gruža, kaže da dobro radi amur i da je izvađen jedan od 26 kg. Lepo radi deverika i to od 2,5 do 3 kg. Uhvaćeno je i više primeraka soma, oko 40 kilograma, ali je ovaj najveći ulov u prvoj sedmici ribolova.

Rade dodaje:

- Imao sam ja te, do četrdeset kila, i prethodnih godina. Imao sam dobre ulove i šarana, znaju to ribolovci. I to više komada, ali ovaj mi je do sada najveći u životu i to na početku sezone! Dobro me je krenulo pa sad čekam one veće koji su se kačili i posle višečasovne borbe i zamaranja, kidali "sve" i odlazili. E, sad čekam da neki od njih da dođe, pa da vidimo dal' će da pokida. A onda ćemo tek da se slikamo.

- Jezero Gruža je čudo. To je najbogatija voda ribama svih vrsta, ne bi me čudilo da udari i neka morska - kroz šalu će majstor Rade.

...........

Glas javnosti (28.6.2009)

Natura Online (30.6.2016)