TREĆI MEMORIJALNI KUP SVETOZARA LAZAROV ŠPIKIJA U ZMAJEVU

Bratsko takmičenje

ribolov zmajevo1

Ribolovci se i danas odužuju inicijatoru i organizatoru brojnih ribolovačkih druženja pa je, nedavno, na Zmajevačkim jezerima održan treći memorijalni "Kup Svetozara Lazarova-Špikija" na kome se takmičilo u lovu šarana, a za prelazni pehar memorijala.

Piše D. Stanojević

 

Prijavili su se majstori u lovu šarana iz Zmajeva, Vrbasa, Srbobrana, Novog Sada kao i pobratimskog Udruženja sportskih ribolovaca "Magma" iz Kragujevca.

Da bi se postigla ravnopravna borba domaćini su pružili priliku kragujevačkim ribolovcima da se, uz proverene bačke šarandžije, nauče tajnama ove za lov najatraktivnije ribe, pa su formirali mešovite ekipe zmajevačkih i kragujevačkih ribolovaca.

Po sistemu ulovi izmeri pa vrati u vodu, takmičenje je unelo borbeni duh jer među ribolovcima sve se prašta osim - uspeha.

ribolov zmajevo2 

Dane Šikman, glavni sudija, stalno je prizivan iz bokseva u kojima je "nešto palo" da izmeri ribu. Rezultati merenja su istog trenutka obilazili jezero a svi su se potajno nadali da će i kod njih da "udari" neki od kapitalaca (ovde ih ima i preko 20 kg). Iz sata u sat menjali su se vodeći. Padale su i opklade.

Ekipa "Lazarov" povela je prvim ulovom od 4 kg, onda je ekipa "Malog Duleta", preuzela vođstvo sa šaranom od 5,9 kg. Odmah zatim "pada" ulov dva manja šarana na broju 6 "kod Kragujevčana". Udari ovde još jedan, tamo  dva manja komada.

Dok u poslednjih pola sata (između 18,30 i 19 časova), kao u dobroj režiji, ekipa "Nemam pojma" vadi najveću ribu od 6,9 kg pa još dva manja komada, "Mali Miša" gubi vodeću poziciju koju preuzima ekipa "Lazarov". Kragujevčani sa drugog padaju na šesto mesto...

Ekipa "Nemam pojma" dobija ime po tome što je Dane, glavni sudija, upisujući ekipe, upita jednog od članova, koji je prijavljivao:" Kako se zove vaša ekipa?" Dobi odgovori "Nemam pojma", on to i upiše. Očigledno, bio je dobar kum jer su osvojili drugo mesto. Ali, da krenemo redom:

Treće mesto sa ulovom od 11,9 kg, bronzane medalje i pehar osvojila je ekipa "Mali Miša" a sačinjavali su je: Miša Rudi, Lako Bulajić i Branko Hering.

Srebrne medalje i pehar organizatora pripalo je ekipi "Nemam pojma", Nebojši Milovac, Milanu Deviću i Nenadu Milićeviću sa osvojenih 15,2 kg.

Pobednički i prelazni pehar kao i zlatne medalje osvojili su članovi zmajevačke ekipe Ivan, Predrag i Slavko Lazarov iz Zmajeva i kao "pojačanje" Zvonko Soković iz Kragujevca.

..........

Da se ne zaboravi

Zmajevčaninu, zaljubljeniku u prirodu Svetozaru Lazarovu-Špiki, koji je doprineo afirmaciji ribolova u tom delu Bačke, kao organizatoru uređenja Zmajevačkih jezera, osnivaču Organizacije sportskih ribolovaca "Jegrička" iz Zmajeva, tako i inicijatoru druženja i pobratimstvu sa kragujevčkom ribolovcima odata je pošta na mesnom groblju.

..........

Glas javnosti (28.6.2009)

Natura Online (30.6.2009)