ČIME LOVITI OVIH DANA

Letnji mamci

ribolov gusenica

U dva navrata, na ovim stranama, pecaroši su mogli da pročitaju o mamcima koji nam leti stoje na raspolaganju. Evo još nekih zanimljivih mamaca: gusenice, ose, obadi i kućne muve.

Piše Stevan Banković

Gusenice

Gusenice sa lista topole, koje je i najlakše naći, koriste se u ribolovu u letnjem periodu. Ni ostale vrste gusenica nisu nezamenljive. S obzirom na to da su dosta meke i nepouzdane na udici, nisu često na "repertoaru" nuđenih mamaca. Njihov najčešći konzument je klen.

Ose

Osa

Prilično dobar mamac za lov klena, kako odrastao insekt, tako i njene larve. Rizik da pri baratanju odraslim insektom budemo "žacnuti" veoma je veliki. Ako znamo koliki bol ubodom može da nanese, možda i ne zavređuje truda kao mamac. Ne može se zanemariti ni procenat alergijskih reakcija kod ljudi čak i sa fatalnim ishodom. Naravoučenije: "Nema ni pecanja, bez bola". Šalu na stranu, kada je osa u pitanju - oprez!

Obad

ribolov obad

Obad je insekt, odnosno krupna muva, dužine 10-25 mm, sjajnih zelenih očiju, koje prelivaju duginim bojama. U letnjem periodu, na mokroj koži vrlo neprijatan, a na udici veoma privlačan mamac za klena. Veoma često napada krupnu stoku, te se tu najlakše može i nahvatati.

Kućna muva

ribolov muva

Vrlo rasprostranjen, prilično dosadan i zarazan insekt. Čest je gost naših dvorišta i stanova. Može se prilično lako uloviti. Kao mamac muva je dobra za kedera, bodorku, klena, crvenperku, jaza...

.........

Glas javnosti (28.6.2009)

Natura Online (2.7.2009)