U SMEDEREVU UHVAĆEN SMUĐ OD 6,2 KILOGRAMA

Dunavski vuk

dunavski-vuk-smudj

Proteklog vikenda sam u Smederevu (naselje Jugovo) ulovio ovog prelepog smuđa, teškog 6,2 kilograma. Evo kako...

Piše Dušan Rajić

Poštovana redakcijo, veliki sam ljubitelj lova i ribolova. Redovan sam čitalac vašeg nedeljnog dodatka o lovu i ribolovu. Na Dunavu ili pokraj njega sam gotovo stalno, a poslednji izlazak na vodu mi se baš isplatio.

Proteklog vikenda sam u Smederevu  (naselje Jugovo) ulovio ovog prelepog smuđa, teškog 6,2 kilograma.

Pecao sam na varalicu (vobler 6) sa sajlicom ispred. Desetak minuta posle prvog zabačaja, uhvatio sam za redom dve štuke, teške oko kilogram i po.

Posle ovog ulova riba je stala i dugo sam blinkerisao u prazno. U sumrak sam od unuka, koji je pecao kedere, uzeo jednu kesegu i stavio je na udicu, za "muvanje". Nedugo zatim sam osetio jak trzaj. Na kedera je "udario" - rečni vuk!

Pošto nije bio naročito borben, već posle nekoliko minuta je bio na obali. Inače "muvanje" je moj omiljeni način pecanja smuđa.

Ribu sam ostavio u frižideru do sutra kako bi po dnevnom svetlu napravio fotografije. Pošto sam se opremio novim digitalnim foto-aparatom, priloge iz lova i ribolova ću vam slati i ubuduće.

"Muvanje"

To je vrlo jednostavna tehnika pecanja, ali ribolovac treba da ima osećaj i iskustvo. Na udicu se stavi keder tako što se probode od usta do analnog otvora. Ispred se optereti olovom težine oko 20 do 30 grama. Zabacuje se na mesta na kojima se smuđ najčešće zadržava (prepreke, oborena debla, velike stene...), i ritmičnim pokretima se povlači po dnu, malo se zastane, i tako ponovo i ponovo... Dobro uvežban pecaroš može da napravi "lom" kada "naleti" na pravo mesto.

Glas javnosti (27.9.2009)

Natura Online (9.10.2009)