U KRAGUJEVCU ODRŽANO DVADESETO JUBILARNO TAKMIČENJE DECE RIBOLOVACA

Udicom protiv droge

deca-gruza1

Ekipa "Bistro" iz Aleksinca osvojila je zlatnu medalju i pehar, drugo mesto pripalo je domaćinu "Bagremaru", dok je trećeplasirani "Srpski četnički pokret" iz Čačka

Piše D. Stanojević

Ribolovci Gradske organizacije sportskih ribolovaca "Bagremar" iz Kragujevca organizovali su 27. septembra dvadeseto (jubilarno) takmičenje za decu pod nazivom "Udicom protiv droge".

- Takmičenje smo ustanovili još 1989. godine, prvi u Srbiji, u želji da decu odvratimo od uličnih poroka i droge i približimo ih prirodi -  kaže Ljubomir Stojanović, predsednik udruženja i dodaje da je to ne samo škola pecanja već i poštovanja prirode i ekologije i snalaženja u njoj.

On ističe da nemaju dovoljno sredstava da nastave sa organizovanjem kampova od po 10 do 15 dana za najmlađe iz cele Srbije kao što su to ranije činili.

- Samo da vidite tu decu koja se uče kućnom redu u kampu, pa dok se izvodi cermonija podizanja i spuštanja zastave, čita dnevna zapovest, uređuje kamp i obala, uče veštine pecanja i plivanja...  A tek da vidite kakva je to škola drugarstva?! Ti srećni trenuci ostaju im za čitav život - navodi Stojaović i kaže da to sada, nažalost, nije moguće jer im, kada plate dozvole, ne ostaje ništa ni za osnovne troškove. Prema njegovim rečima ni ovo takmičenje ne bi bilo održano da se nisu našli prijatelji i udruženja da pomognu.

Na Gružanskom jezeru okupilo se deset ekipa: muških, ženskih i mešovitih iz Leskovca, Kovina, Malog Zvornika, Aleksinca, Niša, Trstenika, Čačka i Kragujevca.

Uz najmlađe takmičare od šest do sedam godina učestvovali su i pravi majstori u lovu udicom na plovak kao što je Aleksa Šadovanov iz Aleksinca koji je i prvak Srbije u kategoriji do 15 godina.

Hranili su, zabacivali, pecali ali i mrsili silkove i kidali udice, pa je dosta posla bilo i za vođe ekipa i roditelje. Bilo je i onih najmlađih koji su više zagledali šta rade njihovi stariji drugari nego što su pecali, a bilo je dosta šala ali i plakanja.

deca-gruza2

I devojčica među najboljima

Pojedinačno najuspešniji na ovom takmičenju bio je Aleksa Šadovanov iz Aleksinca, aktuelni prvak Srbije u ribolovu (u kategoriji do 15 godina). Drugoplasirani je član ekipe “Bagremara” Nikola Simović, a treća je bila devojčica iz ekipe “Bistro” iz Aleksinca Aleksandra Milošević.

Bilo je i suza

Jednom mališi se na "cigankar" silk 0,10 i udicu 16 okačila štuka od sigurno 1,5-2 kg i on je majstorski dovede dva do tri metra do obale ali je ona pregrizla silk i otplivala. Udario je štapom o vodu i zaplakao. Ali, i to je - škola ribolova.

Glas javnosti (4.10.2009)

Natura Online (13.10.2009)