ŠARANDŽIJA DALIBOR PECA SOMOVE

"Bojli" iznenađenja

sarandzija dalibor peca soma

Interesantno je da su bojliji koji su položili ispit u lovu šarana privukli i ovog drugog brkonju - soma

Piše Dušan Stanojević

Provereni šarandžija Dalibor Radulović-Kenac, takmičar Karp lige Srbije iz Batočine, pecajući svoju omiljenu ribu sa kolegom Miladinom Mihajlovićem - Žirom na potezu Boračke reke od Bumbarevog brda u lovu šarana za tri poslednja vikenda, uhvatio tri kapitalna soma na bojli koji sam proizvodi.

Dalibor kaže da u letnjoj sezoni koristi voćne bojlije i da mu dobro ide. Od četvrtka do nedelje, kada nije na takmičenju, uhvati po pet-šest  šarana od pet do sedam kilograma. U ovo vreme kada je voda zahladnela, a riba počinje intenzivnije da jede radi stvaranja sala za zimsko preživljavanje, koristi mesne bojlije pune proteina. Prihranu prilagođava sezoni ribolova, ali uglavnom koristi peletpartikl (kukuruz, konoplju, žito i još što šta) i uvek odgovarajuće aromate.

- Nije baš lako sve to zabaciti do bove, jer su meni i mom kolegi Žiri, tri štapa uvek zabačena na 140 metara gde hranu i mamce zabacujemo iz ruke, a za ona tri na 300 metara koristimo čamac sa  daljinskim upravljanjem i promašaja nema - kaže on i dodaje:

- Koristim dosta iskustvo iz Karp fiš lige u kojoj od proverenih majstora u lovu šarana "kradem" zanat, pa ovde na Gruži, sve to proveravam.

Interesantno je da su bojliji koji su položili ispit u lovu šarana privukli i ovog drugog brkonju - soma. U ribolovu za tri vikenda "udarila" su tri komada. Jedan od 48, drugi od 45 kilograma, a proteklog i ova grdosija duga 220 centimetara i teška 70 kilograma.

- Iz cuga je izvukao silk iz mašine za oko 80 metara, ali sam ga posle pola sata borbe vratio i izvukao na obalu. Pomogli su mi u tome Žira i prijatelj Neven - priča Dalibor.

On će, tvrdi, i dalje loviti šarana i proveravati svoje bojlije, a ovakve komade soma slikaće i upisivati u knjigu izuzetnih ulova.

..........

Glas javnosti (15.11.2009)

Natura Online (16.11.2009)