ZANIMLJIVOSTI

Iz sveta ribolova: ribe i mesec

karikatura-ribe-za-trpezom

Od davnina pecaroši pokušavaju da ustanove vezu između mesečevih mena i aktivnosti riba vezanih za ishranu. Poslednja istraživanja i posmatranja u tom pogledu potvrđuju da je najbolji period za ribolov oko mladog meseca (tri-četiri dana pre, za vreme i četiri-petdana posle), dok je najnepovoljnije razdoblje za vreme punog meseca jer se ribe tada hrane noću. Taj je fenomen još izraženiji po vedrom vremenu, kada mesečina obasjava nebo. Oko prve i poslednje četvrti ribe ponovo grizu danju.

Pripremio Stevan Banković

Sve popularniji ribolov

Među svim evropskim zemljama slatkovodni ribolov je najpopularniji u Skandinaviji i posebno u Norveškoj, gde su 50 odsto odraslog stanovništva pecaroši, 35 odsto žena redovno lovi ribu u Norveškoj, 27 odsto u Finskoj, 20 odsto u Švedskoj. Najveće zanimanje za ribolov u tim zemljama pokazuju mladi od 15 do 19 godina.

..........

Sve teže do kavijara

Svake godine za vreme božićnih i novogodišnjih praznika proda se više od 150 tona kavijara u svetu. Izreka "svešto je retko skupo je" više je nego opravdana, jer cena ovog crnog zlata prelazi 2.000 evra po kilogramu. Male su šanse da u budućnosti cena padne, jer dvadesetak vrsta divlje kečige, među kojima i najpoznatija beluga, živi u Kaspijskom moru i skoro sve su izumrle.

..........

Problemi sa lososima

U poslednjih nekoliko godina zbog nedovoljnih mera opreza više stotina hiljada lososa pobeglo je iz svetskih ribnjaka, najviše u Norveškoj i Škotskoj, što predstavlja veliku opasnost za populaciju divljih lososa. Ne samo zbog toga što dolazi do stvaranja hibrida, već i zbog mogućnosti prenošenja zaraznih bolesti. Podsetimo da su dve trećine divljih lososa izumrle u poslednjih 30 godina.

..........

Kontracepcija

Zabrinuti zbog permanentnog smanjenja ribljeg fonda u reci Potomak u SAD, administracija je obezbedila sredstva za naučno istraživanje. Došlo se do vrlo zanimljivog podatka da gotovo uopšte nema riblje mlađi jer je nešto uticalo na mrest. Daljom analizom pronađen je uzrok. Prilikom prečišćavanja otpadnih voda koje se potom ispuštaju u ovu reku nije mogao da se izdvoji estrogen koji se nalazi u tabletama za kontracepciju i čiji višak se izlučuje mokraćom.

...........

Glas javnosti (27.12.2009)

Natura Online  29.12.2009)