SKOBALJ UZIMA MAMAC NEŽNO I LUKAVO

Jatna riba

skobalj2

Skobalj, ljkobalj, podust, jatnik, šljivar... a ima još puno narodnih imena, najbrojnija je riba u našim rekama. Naseljava sve regione, od nizijskih do pastrmskih voda, ali su najbrojniji u regionu mrene.

Piše Stevan Banković

Telo mu je duguljasto, malo spljošteno, leđa tamnozelena, a bokovi i trbuh srebrnastobeli. Gornja vilica mu je hrskavičava i nešto izdužena u odnosu na donju, pa otud u mnogim krajevima narodno ime - podust.

Mresti se u aprilu i maju, naraste, ali retko, i do dva kilograma. Dok je mlad, hrani se planktonima, a kasnije algama, sitnim vodenim životinjicama i ikrom drugih riba.

Može da živi u stajaćim vodama, ali ih ne voli. Skobalj je jatna riba koja se uvek drži dna izuzev u sparnim letnjim danima kada izlazi na površinu vode. Najbolja mesta za lov skobalja su tamo gde se brzina toka smanjuje, a dubina naglo povećava. Što je tok vode ravnomerniji i pravilniji, to je bolje mesto za lov ove ribe.

Sezona lova na skobalja počinje krajem maja i traje do polovine oktobra. U to vreme skobalj najaktivnije grize, ali ga sa nešto manje uspeha love tokom cele godine. Intenzivno napada mamce dva sata po izlasku sunca sve do 11 časova. Tada se zasiti i hrana ga ne zanima do posle podne između 15 i 16 časova. Onda ponovo počinje da grize, ali slabije nego ujutro.

Ima i ovde izuzetaka, što zavisi od niza okolnosti, jer u ribolovu ne postoje neka čvrsta pravila po kojima čovek može, sa apsolutnom sigurnošću, da utvrdi u koje vreme riba najbolje "radi". Kod skobalja je, međutim, sigurno da je on dnevna riba i da će se retko koji ribolovac pohvaliti da ga je ulovio noću.

Mamac uzima nežno, čak - lukavo. Veoma je oprezan u tim prilikama, ali ponekad, kada mu "naiđe dan", onda mamac napada kao pomahnitao.

Iako mu meso po kvalitetu pripada poslednjoj kategoriji jer pomalo gorči, a i puno je sitnih oštrih kostiju, skobalj se uvrstio u red sportskih riba, pa je sve više onih koje lov na ovu ribu privlači. Pretpostavka je da je to uzrokovala njegova brojnost i otpornost na zagađene vode, a time i činjenica da dobro verziran "skobalj" gotovo da se ne može vratiti kući bez ribe.

Za skobalja treba dobro ovladati veštinom lova da bi se postigao uspeh, a neophodni su i izvanredni refleksi. Inače, bez prihranjivanja nema rezultata. U tu svrhu se koriste dobro raskvašen i izgnječen beli hleb, kuvana zrna heljde pomešana sa glinom i zamašćena uljem konoplje ili lana. Neki u ovu smešu dodaju i sitnjene gliste. Može da se koristi i kuvana pšenica, ali su mravlja jaja ili lopte od hleba, u čiju je sredinu ubačen kamen (da ih voda ne nosi), za sada najbolja sredstva za mamčenje. Lopte od skvašenog i tvrdo umeljenog hleba pomešanog sa crvićima najbolja je primama za skobalja, mada prihranjivanje kuvanom pšenicom takođe nije za potcenjivanje, posebno na tekućim i brzim vodama.

Različiti su i načini postavljanja crvića na udicu. Za sitniju ribu jedan, najviše dva crvića, za krupniju tri ili više u grozdu. Osnovno je da bar jedan od namontiranih crvića bude što više živ, da pokretima mami ribu. Čim ugine valja ga zameniti, ali i druge iz kojih je iscurela proteinska tečnost i ostala samo "futrola".

Skobalja ne treba očekivati na udicu kada se "valja", jer tada struže vodeno bilje sa kamenja, pa drugu hranu osim te - ne uzima.

Zimski ribolov skobalja

Temperature su pale, a samim tim i tehnike pecanja se menjaju. Skobalj se zimi hvata na sledeći način: prvo se baci dosta primame od čistog belog hleba otežanog kamenjem i kao mamac se koristi taze beli hleb. Pribor treba da je uvek što lakši i dobro izbalansiran. Mamac naravno treba da ide iznad kamenja. Neki radije koriste crva (zimi), u tom slučaju su ulovi mnogo ređi, ali su komadi krupniji nego kod ribolovaca koji koriste hleb. Na Drini, pak, koriste veštačku travu kao mamac bez primame. Neki "majstori" zimi hvataju deset do petnaest kilograma skobalja na Zapadnoj Moravi i Drini, ali su im refleksi k'o munja. To je i osnovni uslov (dobri refleksi ribolovca) za uspešna lov skobalja u ovim uslovima.

 

Kako se lovi

Love ga dubinski na čekanje, ali češće i uspešnije plovkom za "vožnju". Debljina najlon konca treba da je od 0.10 do 0.20 milimetara, a udice od 10-8, na koje se sredina hleba stavlja dronjavo (ne kao valjčić). Mamci: sredina belog hleba, delići belih dudinja, usoljena ikra krupnijih riba, mesni crvići, testo, komadići crvene gliste i kuvana pšenica.

..........

Glas javnosti (20.12.2009)

Natura Online (23.12.2009)