Prirodni preparati: med u kozmetici 

• U starim medicinskim spisima mnogih naroda nalazimo savete za lečenje kožnih bolesti medom. Jer, usled nehigijenskih uslova života, u vreme kada sapun nije bio poznat, javljale su se mnoge kožne bolesti pa su blagotvorne osobine meda, sa svojim antiseptičnim inhibitornim i baktericidnim osobinama, doprenele njegovoj primeni u zaštiti kože. Uostalom, med podjednako hrani kožno tkivo i njegove završetke. Ta njegova osobina široko je korišćena i u kozmetici jer on sprečava procese smežuravanja i starenja, održava elastičnost i vlažnost kože, pojačava njen tonus, usporava mnoge negativne promene... Ovom prilikom dajemo nekoliko recepata za pravljenje prirodnih maski za lice gde su glavni sastojci med, žumance, pavlaka, bademovo i maslinovo ulje, polen, kajsije, limunov sok... Probajte!

Priprema Vlastimir Spasić

O privlačnom tenu lica koji se postiže primenom meda poznati su navodi najčuvenijih lekara starog veka. Oni su u svojim spisima dali brojne recepate u kojima je med osnovni sastojak sa dodatkom drugih lekovitih materija.

Ali, i danas su za elastičnost, održavanje mekoće i nežnosti lica poznate medne maske proizvedene od meda i drugih materija (žumance jajeta, kisela pavlaka, sitno iseckan peršun i sl).

Obično se ove materije uzimaju u jednakim delovima tako da se stvori ujednačena masa. Praksa je pokazala da medna maska pokazuje mnogo bolje rezultate u postizanju svežine lice nego razni kremovi i pomade fabričke proizvodnje. Uostalom, med ima osobinu da, ako stoji otvoren u sudu, upija  u iz vazduha. Otuda on svojim higroskopnim osobinama upija izlučevine škodljive za lice i sadržajem antiseptičnih materija štiti kožu od raznih zagađivača.

Kao što se ne smemo lišiti meda u ishrani i korišćenju njegovih lekovitih osobina protiv raznih bolesti i rana tako ni lice ne bi trebalo lišiti blagotvornog dejstva meda.

U savremenoj kozmetici pčelinji proizvodi (med, polen, mleč i vosak) sve više se koriste u recepturama za izradu kozmetičkih preparata visokog kvaliteta i širokog asortimana. Njihovu vrednost priznali su i najčuveniji svetski kozmetikolozi. Pojedini sastojci pčelinjih proizvoda ishranjuju epiderm, štite ga od nepovoljnih spoljnih uticaja, doprinose cirkulaciji perifernih krvnih sudova i elastičnosti tkiva, daju licu baršunastu strukturu, glatkost, sprečavaju stvaranje bora...

Savremene farmakopeje i kod nas koriste med a u novije vreme i polen za proizvodnju lekovitih masti, izradu krema i podloge za mnoge druge preparate za spoljnu upotrebu. Osim toga, pčelinji vosak je nezamenljiv u izradi kozmetičkih preparata jer sadrži oko 4.100 internacionalnih jedinica vitamina A i znatne količine vitamnia F.

Pomade proizvedene na bazii voska, masnih ulja (posebno bademovog) i bez drugih aktivnih materija predstavljaju kvalitetne kozmetičke preparate i u toj oblasti pokazuju odlične rezultate: doprinose ishrani tkiva lica, skupljanju pora, baršunatosti, glatkoći lica, elastičnosti i zaštiti od mnogih kožnih oboljenja. Od posebnog je značaja održavanje vlažnosti i čistoće kože, sperečavanje pegavosti lica i beljenje.

Radi potpunijeg iskorišćavanja prirodnih materija dajemo praktične, isprobane recepte za izvesne kozmetičke proizvode.

Maska sa medom, žumencetom i pavlakom

Sprema se od jednakih delova meda, žumanca svežeg jejeta i kisele pavlake, koji se dobro izmešaju da bi se dobila ujednačena masa. Upotrebljava se tako što se čvrsti tampon pamuka umače u napravljenu smesu i premazuje lice. Posle 15-20 minuta maska se spere mlakom vodom, lice osuši i napuderiše.

Postoje i slični recepti za pravljenje smese za masku u kombinaciji sa glicerinom i drugim sastojcima.

Maska za suvo lice

Za negu suvog lica koristi se maska prvenstveno sa bademovim uljem, a ukoliko se ovo teško nabavlja s maslinovim uljem.

Maska sa polenom

Jednakim delovima polena, pretvorenog u prah, bilo mlevenjem vodenicom za kafu, bilo u avanu, dodati sveže žumance. Pripremljenu masu odmah naneti na lice i vrat i lagano masirati. Posle pola sata lice isprati vodom u kojoj je isceđen sok od jednog limuna. Ponekad se žumance može zameniti bademovim ili maslinovim uljem sa sokom od pola limuna.

Medna maska sa kajsijama – vitaminski preparat

Zrele kajsije očistiti od koštica, samleti u vodenici za meso, izmeriti 100 g (šest kašika) i dodati 100 g tečnog meda. Tanji sloj ovog preparata naneti na lice, držati 20 minuta, a zatim lice oprati mlakom vodom (po mogućstvu kišnicom).

Ova maska je veoma korisna za lice naročito u vrelim letnjim danima, jer sprečava sušenje kože, a veliki procenat provitamina A i vitamina A prodiranjem u ćelije tkiva aktivira ishranu. Daje svežinu, smanjuje pore i ulepšava ten.

Natura Online (22.6.2009)