Kako psa dovesti u red: metod delotvorniji od kazne 

• Ukoliko ste shvatili da ste pogrešili i želite nešto od toga da ispravite u obuci i vaspitanju svog ljubimca, postoji mali trik: psi mrze kada im se ne pruža dovoljno pažnje! Evo kako se to radi...

Piše Vesna Marković, odgajivač kolija  

Psi su inteligentna bića i pravilnim pristupom, upornošću i ljubavlju možemo ih naučiti gotovo svemu, te će i njihovo prisustvo u našem stanu ili dvorištvu biti prava i nezamenljiva zabava.

Međutim, oni koji mnogo vole pse znaju i da pogreše u odgoju i da, zapravo, od psa naprave ljubornu mazu, pa čak i vrlo dosadnu pojavu koja ne samo da neće da sluša svog vlasnika već često može i da smeta.

Zato, ukoliko ste shvatili da ste pogrešili i želite nešto od toga da ispravite, postoji jedan mali trik: psi mrze kada im se ne pruža dovoljno pažnje!

Ukoliko zanemarite psa pošto je zgrešio - to će biti za njega najveća kazna. Ali, važno je i istrajati u tome! Nemojte mu, kada pretera i kada je nakon toga kažnjen, davati niti nuditi bilo kakve poslastice, nemojte se igrati sa njim...

Ovaj matod je delotvorniji od bilo kakvih batina, profesionalnih dresura i tome slično. Proverite...

......

Feromon

Neki od parfema ili losiona posle brijanja koje muškarci koriste sadrže feromone, iste one koje sadrži i mokraća kuje kada je u teranju.

Spomenuti feromoni veoma uzbuđuju mužjake jer ga upućuju na spremnost ženke za parenje. Zato, ukoliko imate mužjaka za kućnog ljubimca i primetite da mokri u stanu tako da ostavlja trag (kao što to čini u parku, gde zapravo obeležava svoju teritoriju), razmislite da li ga, možda, na to navodi vaš novi parfem ili after-šejv.

Natura broj 5 (jun 1996)

Natura Online (10.6.2009)