Kad donesete štene u kuću... 

• Patuljasti šnauceri biber-so vrlo su oprezni i nepoverljivi prema strancima. Svima pažljivo prilaze. Reaguju na svaki nepoznat šum lajanjem. Vole da se igraju, mada su osetljivi na grubosti. Druželjubivi su u odnosu na druge pse...

Biljana Grujić, odgajivač patuljastih šnaucera biber-so

Tek donešeno štene u kuću (koje je do tada bilo sa majkom i braćom i sestrama u leglu) najpre treba upoznati sa okolinom, odrediti mu mesto za spavanje i navići ga na mesto gde će vršiti (u početku) svoje fiziološke potrebe (ukoliko ga ne izvodimo) i to tako što ćemo ga uvek, u sedećem položaju, stavljati na isto mesto.

Patuljasti šnauceri biber-so vrlo su oprezni i nepoverljivi prema strancima. Svima pažljivo prilaze. Reaguju na svaki nepoznat šum lajanjem. Vole da se igraju, mada su osetljivi na grubosti. Druželjubivi su u odnosu na druge pse.

Štencima patuljastog šnaucera biber-so treba davati meso, prepržen hleb i povrće u manjim količinama i to kuvano. Voće i šargarepu štencima treba davati nekuvano mada je dobro odstraniti koštice iz voća.

Do šest meseci štencima umesto hleba treba davati zobene pahuljice i meso, mleko u manjim količinama, a kosti svaki treći-četvrti dan. Štenci moraju uvek imati posudu sa svežom vodom i treba im davati uvek mlaku hranu, dakle ne onu iz frižidera kao ni onu koja je previše topla.

Kada odrastu preporučujem da se ovoj rasi hrana daje tri puta dnevno, u manjim količinama.

Natura broj 3 (maj 1996)

Natura Online (30.5.2009)