Odbrana od komaraca na prirodan način  

• Zašto komarci nekog ujedaju više, a druge ljude manje? I konačno, kako da se, osim hemijskim sredstvima, od komaraca odbranite na potpuno - prirodan način?...

Piše Petra Ivaniš, inženjer pejzažne arhitekture I hortikulutre

Komarci su insekti i potiču iz familijie Culicidae. Ima više od 3.500 opisanih vrsta ovog insekta koji u toku svog života budu najpre jaje, pa larva, lutka i na kraju odrasla jedinka. Prve tri faze odvijaju se u vodi i potrebno je od pet do 14 dana da se jedinka razvije. Zanimljivo je da je komarcima za razmnožavanje potrebna svega - jedna kap vode.

Iz dvorišta zato sklonite i redovno održavajte posude sa vodom (stare saksije, činije, burad). Jer, baš takva mesta, a koja su obično i izvori prljavštine i zaraze, idealna su za razvoj komaraca koji su, kao što je poznato, prenosioci i brojnih bolesti.

Odrasla ženka komarca može u prirodi da živi mesec dana i ona je ta koja se hrani ljudskom krvlju. Njen životni vek u gradskim uslovima znatno je kraći; tu ona živi od jedne do dve nedelje. Mužijaci se hrane nektarima i sokovima i služe samo za oplodnju; njihov životni vek je upola kraći od ženki.

Ženka komarca posle obilnog hranjenja krvlju odmara nekoliko dana. Krv joj je potrebna da bi mogla da razvije jaja. Radi reprodukcije komarac može da preleti i nekoliko kilometara.

Zašto komarci nekog ujedaju više, a druge ljude manje?

Svaki čovek ima specifičan miris. Kod nekog je miris izražen više, a kod nekog manje. Upravo je miris tela taj koji privlači komarce tako da su im neki ljudi (zbog sopstvenog mirisa) privlačniji. Ukoliko ste konzumirali akohol, recimo pivo, pojčaćete sopstveni miris i privućićete još više komaraca. Dakle, pivo privlači komarce zbog specifičnog mirisa ali i ostala alkoholna pića.

Slično je i sa parfemima i dezondorasima; oni sa većim procentom alkohola u sebi mogu dodatno da privuku ove insetke, baš kao i oni sa cvetnim notama. Kada izlazite uveče napolje nosite svetliju odeću; dokazano je da komarce tamnije boje više privlače. I ne zaboravite: komarci su aktivni uveče i noću dok se danju kriju na hladnijim mestima.

Postoje i zablude da su veliki komarci zapravo ženke; ne, to su samo veliki komarci koji živi u travi i ne ujedaju čoveka.

Kako da se lično zaštite i odbranite od ovih noćnim napasti?

Pored raznih industrijskih, električnih i hemijskih sredstava i lekova (koji se koriste posle ujeda insekata) ali i brojnih sprejeva i krema za odbijanje komaraca - postoje i prirodni načini za to.

Miris lavande, na primer, možete naneti na kožu. Ona je odlično sredstvo protiv komaraca. Ukoliko imate prostora posadite lavandu blizu svoje kuće i napravite "neprobojan mirisni zid" za nih.

I miris bosiljka ima isto dejstvo na komarce kao i lavanda a poslužiće vam i kao začin ukoliko ga posadite čak i u saksiji na terasi.

Miris ruzmarina, limuna i ostalih citrusa, kao i jabukovog sirćeta, cimeta pa i belog luka - takođe su prirodna sredstva za odbranu od ovih napasti. Od agresivnih komaraca odbranićete se i ako ste u blizini ovih biljaka ili i ako ih natrljate ili nanesete na svoju kožu .

Šta bi trebalo da radite ako vas je komarac već ujeo?

Trudite se da se što manje češete na tom mestu. Ako se budete manje češali smanjićete mogućnost infekcije, a i brže će proći neprijatan osećaj nastao od ujeda komarca.

Na mesto ujeda možete naneti ulje lavande kako biste ublažili svrab. Ipak, najbolje je preventivno delovati i u vreme najezde komaraca, tokom letnjih meseci, primenite na sebe i svoje ukućane gore pomenute prirodne načine zaštite.

........

Natura Online (7.8.2012)