PITALICE I DILEME

Veterinar vam odgovara

Na molbu naših čitalaca uveli smo novu rubriku Veterinar vam odgovara. Naši eminentni veterinari, specijalisti za određene oblasti, odgovaraće na vaša pitanja. Ovoga puta na vaša pitanja odgovara dr vet. med. Gruja Pavlović iz veterinarske ordinacije "Dominus". Dakle, da li je štene potrebno tri puta vakcinisati i kako treba hraniti sasvim malo mače? Evo odgovora...

Odgovara i piše dr vet. med. Gruja Pavlović

Da li je štene potrebno tri puta vakcinisati?

Bojan Radosavljević, Novi Beograd

Poslednjih godina došlo se do saznanja da dve vakcinacije, prva sa sedam-osam nedelja starosti i druga četiri nedelje kasnije, ne izazivaju u organizmu vakcinisane životinje dovoljno visok nivo odbrane (titar antitela).

Trećom vakcinom, koja se obično daje sa 16-17 nedelja života, a koja sigurno nije štetna, postižemo odgovarajući nivo zaštite organizma i tada možemo reći da je štene skoro stopostotno zaštićeno od najopasnijih virusnih bolesti protiv kojih se i vakciniše. Napomenuo bih i da čišćenje crevnih parazita, a koje se obavlja pre vakcinacije, takođe doprinosi jačem imunoodgovoru organizma na vakcine. Zato, slobodno vakcinišite vašeg ljubimca i trećom vakcinom.

Dobila sam mače na poklon. Kako da ga hranim?

Jelena Šerc, Beograd

Ishrana mačaka je vrlo specifična i zasniva se na konzumiranju hrane i do desetak puta dnevno. To se odnosi na mačke u prirodi i koje se same brinu o svojoj ishrani.

Kućnoj mački treba davati više obroka dnevno, a čiji je osnovni sastav meso. Neophodno je i da tvoja mačka jede i riblje meso dva do tri puta nedeljno zbog jedne važne aminokiseline koju ne može sama da sintetiše. Probaj i da meso pomešaš sa povrćem i da sve to zajedno posoliš. Naravno, mlećni proizvodi će verovatno prijati tvojoj maci. Ovakvoj hrani treba dodati mineralno-vitaminske preparate za mačke kojih ima na trištu. 

Natura broj 11 (februar 1997)

Natura Online (27.11.2010)