14. SIMPOZIJUM VETERINARA MALE PRAKSE SRBIJE 

O zdravlju kućnih ljubimaca

vet 01

vet 02 

Trodnevni simpozijum koji tradicionalno, već 14. godinu zaredom, organizuje Udruženje veterinara male prakse Srbije, počeo je danas sa radom u beogradskom hotelu "Zira". Simpozijum je okupio više od 200 veterinara, domaćih i stranih stručnjaka, kako bi razmenili i unapredili svoja znanja iz oblasti hirurgije, stomatologije, anestezije i analgezije. Cilj ovog naučnog skupa je, kako se čulo, i da, između ostalog, dodatno edukuje stručnu javnosti o pravilnoj zaštiti i očuvanju zdravlja kućnih ljubimaca.

Pišu Dejana Barjaktarević i Dušan Marinović / Foto D. Barjaktarević

Trodnevni skup veterinara male prakse kao glavnu temu Simpozijuma ističe edukaciju doktora veterinarske medicine i u fokus stavlja ranu prevenciju i dijagnostikovanje oboljenja naših četvoronožnih prijatelja, kao i odgovarajuće ponašanje i primenu terapije u slučaju oboljenja. 

Prisutnima će se na Simpozijumu obratiti dr vet. med Ana Nemec, specijalista stomatologije i oralne hirurgije malih životinja, Veterinarski Fakultet u Ljubljani, dr vet. med Džon Siti, predsednik Evropske veterinarske asocijacije, dr vet. med Rebeka Gedes, specijalista interne medicine malih životinja, sa Univerziteta Kembridž, dr vet. med Viki Lipscomb, specijalista za hirurgiju malih životinja, sa Univerziteta London i dr vet. med Vilhemina Huskonen, Evropski veterinarski specijalista za anesteziju i analgeziju.

vet 03

- Osnovni koncept ovog, kao i dosadašnjih simpozijuma, jeste omogućavanje našim veterinarima, koji se bave medicinom kućnih ljubimaca, da čuju predavanja najeminentnijih stručnjaka iz celog sveta. Svaki od veterinara praktičara vraća se u svoju praksu "naoružan" novim, ali potpuno primenljivim znanjima i veštinama što će doprineti podizanju kvaliteta medicinske usluge u svim ambulantama u Srbiji koje pružaju zdravstvenu brigu psima, mačkama i egzotičnim ljubimcima. Zbog toga Simpozijum jeste najvažnija karika u programu kontinuirane edukacije veterinara male prakse a što je i najznačajnija misija našeg udruženja - istakao je Nenad Milojković, član Upravnog odbora Udruženja veterinara male prakse Srbije. 

Udruženje veterinara male prakse Srbije je, u saradnji sa kompanijom Bayer Animal Health, koja je podržala Simpozijum, sprovelo i istraživanja o stepenu prisustva parazita D.immitis, poznatijeg kao srčani crv, kao i prisustva zoonotskog parazita Giardia spp kod pasa širom Srbije, kojima je utvrđena visoka prevalenca. U toku je i najveće istraživanje koje će obuhvatiti 1.000 pasa širom Srbije, kojom se ispituje prisustvo tzv. plućnog parazita Angiostrongylus vasorum

Udruženje veterinara male prakse Srbije (UVMPS), podsetimo, postoji od 1995. godine i od tada intenzivno radi na stručnom usavršavanju doktora veterinarske medicine u Srbiji kroz organizovanje stručnih skupova i edukativnih radionica, kao i objavljivanjem stručnih tekstova u Biltenu udruženja.

Natura Online (16.11.2018)