PRO ET CONTRA

Antibiotici - za ili protiv?

Prošlo je mnogo decenija otkako su pronađeni antibiotici, a rasprave o njima još uvek traju. Mnogo je pitanja, ali i mnogo odgovora. Koji su tačni, a koji ne? Evo nekoliko primera...

Pripremio Dušan Marinović

Prema uobičajenom mišljenju antibiotici ne deluju na viruse, a kako je zimi većina bolesti izazvana njima, smatraju neki, antibiotike i ne vredi uzimati?

♦ Istina je da antibiotici ne deluju na viruse, ali ih lekar prepisuje da bi delovali na dodatnu infekciju, odnosno onu bakterijsku koja može biti pridodata na virusno oboljenje.

Ne treba ih uzimati jer su opasni?

♦ Sasvim pogrešno! Međutim, to ne znači da ih treba uzimati bez razloga, što bi se reklo, po "slobodnom nahođenju".

Sledeća dilema: ako se često uzimaju, prestaju da deluju?

♦ U principu, dilema je pogrešna, naravno, ukoliko je reč o oboljenjima koja nalažu  da se antibiotici uzimaju dva ili tri puta u toku jednog godišnjeg doba. Otpornost organizma na antibiotike se javlja kada je reč o izuzetno velikim dozama  i dugotrajnom uzimanju.

Antibiotici su najefikasniji u vidu injekcija?

♦ Pogrešno! Jedino je tačno da brže deluju jer na taj način pre dospevaju u krv nego kad se uzimaju u vidu kapsula.

Antibiotike treba uzimati najmanje pet dana?

♦ Tačno. U terapiji antibioticima vlada pravilo: sve ili ništa! Jer, samo tako može da se uništi žarište infekcije. Zato, čak iako se posle dva ili tri dana oseti bolje, pacijent ne treba da prekida uzimanje antibiotika jer bolest može da se povrati.

Antibiotici uništavaju crevnu floru?

♦ Pogrešno. Prethodnu tvrdnju niko nije dokazao, jedino je tačno da je ranije bilo manjih neželjenih pojava, ali ih je sada sve manje. Zato se danas sve manje pominje uzimanje antibiotika sa jogurtom.

Antibiotici se mogu uzimati i preventivno?

♦ Pogrešno. Nijedan antibiotik ne može da spreči infekciju. Bolje je u te svrhe uzimati vitamin C.

Trudnice ne smeju da uzimaju svaki antibiotik?

♦ Tačno. Ako postoje neke smetnje u trudnoći, neki antibiotici ne smeju se uzimati da bi se plod zaštitio od nekih neželjenih uticaja (na formiranje zuba, na primer). Isti oprez važi i kada je reč o dojiljama.

Antibiotike ne treba uzimati "na svoju ruku"?

♦ Tačno. Lečenje na svoju ruku je opasno. Preparati preostali od nekog ranijeg oboljenja ne moraju ponovo da budu efikasni. Uvek je potreban pregled i - mišljenje vašeg veterinara.

Natura broj 9 (oktobar 1996)

Natura Online (16.9.2009)