REČ VETERINARA

Sterilizacija kuja

Sterilizacija kuja u nas je nepopularna mera i smatra se da time utičemo na kvalitet života našeg ljubimca. Međutim, mnoga teška oboljenja koja su vezana za reproduktivni sistem mogu da se spreče kompletnim odstranjivanjem materice i jajnika...

Piše BVSc, MRCVS Dragan Tomović, dipl. vet

Prvo treba pomenuti da kod kuja koje su sterilisane pre ili posle prvog teranja mogućnost pojave malignih tumora je smanjena za preko 70 odsto. Maligni (zloćudni) tumori mlečnih žlezda su u velikom broju slučajeva neizbežni jer njihovo širenje na pluća (matastaze) je više pravilo nego izuzetak.

Drugo oboljenje koje ću ovde pomenuti je piometra (cistična endometrijalna nipesplazija) koja nastaje, smatra se, usled hormonalnih poremećaja, najčešće kod kuja starijih od šest godina mada se može pojaviti i ranije. Dugotrajna upotreba "popularnih" injekcija za sprečavanje teranja i injekcija kod neželjenih parenja znatno povećava rizik od piometre.

Kuja ispoljava letargiju, povraćanje, povećanu potrebu za vodom, vaginalni iscedak koji može biti gnojni, braonkast a ponekad, mada retko, i skroz bistar. Primećuje se često opuštenost i uvećanje stomaka. Ovo oboljenje je izuzetno ozbiljno i ukoliko se operativno ne izvadi materica i jajnici dolazi do uginuća usled opšte intoksikacije organizma. Doduše, postoji konzervativni metod izbacivanja gnojnog sadržaja korišćenjem prostoglendina i to samo kod takozvane "otvorene piometre" uz kombinaciju sa odgovarajućim antibioticima koji ne preporučujem. Postoje izuzetni slučajevi gde se to radi, a to je kod izuzetno vrednih kuja profesionalnih odgajivača uz obavezno upozorenje rizika (koji nije mali) i mogućnosti uginuća kuje.

Tumori jajnika kao i neki vaginalni tumori kod koga su takođe vezani za hormonalnu aktivnost.

Hteo bih da naglasim da ukoliko se odlučite za sterilizaciju svoje kuje obavezno radite kompletnu ovaiohisteroktomiju (odstranjivanje jajnika i materice). Takozvanim podvezivanjem jajnika u pokušaju da omogućite svojoj ljubimici normalan život činite "medveđu uslugu". Sva pomenuta oboljenja i dalje mogu da pogode kuju sa dodatkom povećane mogućnosti pojave cističnih jajnika.

Sterilizacija ima svoj najveći efekat kada se radi kod mladih kuja posebno kada su u pitanju tumori jer pozitivan efekat se gubi sa starošću. Tako da, ukoliko odlučite da vaša kuja neće imati štence, bolje uradite to ranije nego kasnije.

Naravno da postoji nevoljnost kod vlasnika jer treba odvesti zdravog psa i podvrgnuti ga operativnom zahvatu. Mnogo je bolje operisati na zdravom psu jer šanse su znatno umanjene kada se to radi kod starijih kuja koje su uz to i veoma bolesne.

Na vama je da odlučite...

Natura broj 13 (april-maj 1997)

Natura Online (20.9.2011)