(BELO)SVETSKA MODA

Pitomo krzno polarne lisice

Priča počinje u vreme najveće pomame za pravim krznom kada je bunda od polarne lisice predstavljala znak elegancije i glamura. Međutim, kako sada stvari stoje i ako se ovako nastavi sa njihovim istrebljenjem, i pored pokušaja da se dobije krzno i od "pripitomljene lisice", ovih polarnih bića, zahvaljujući i klimatskim promenama - više na Planeti neće biti. Zašto?...

Natura Online

Negde u Sibiru postojala je farma krznašica, specijalizovana za odgoj polarnih lisica. Najveći problem bilo je njihovo razmnožavanje jer se divlje životinje, kao što je poznato, nerado pare u zarobljeništvu. Ali, jedan od naučnika se dosetio. Dozvoljavao je parenje samo najpitomijim primercima. Već u drugoj generaciji lisice su počele da se ponašaju slično psima: mahale su repovima kada bi videle ljude, umiljavale se čak i kevtale.

Ali, svako čudo za tri dana - kaže narod. Treća generacija pitomih lisica donela je razočarenje: svi mladi su bili šareni, pa nije bilo ni traga od srebrnog krzna. Naravno, dame nisu nikako htele da nose šarene bunde. Tako je prvi i za sada jedini pokušaj dobijanja "pripitomljenog krzna" pao u vodu. Na sreću ili nesreću tih lisica?

Naime, pre samo mesec dana, Međunarodna organizacija za održanje prirode (IUCN) je, na Konferenciji u Kopenhagenu, posvećenoj opasnostima od klimatskih promena na Zemlji, saopštila da se među najugroženijim životinjama na Planeti, pored ribe klovna, koale, kraljevskog pingvina i lososa, nalazi i - polarna lisica.

Očigledno, nekim damama i trgovcima je ona i dalje atraktivna iako je, ako se ovako nastavi, uskoro neće biti.

Ni divlje ni pitome...

.......

Natura Online (16.1.2010)