REČ STRUČNJAKA

Deset koraka za dugovečnost

Evo deset jednostavnih "zapovesti" koјe mogu da unaprede život. Već za nedelju dana, tvrdi doktor Nikolić, osetićete promenu...

Piše doktor Aleksandar Nikolić

1. Ćutite! Pokušaјte da svaki dan pola sata ćutite i gledate kroz prozor. Dozvolite mislima da se srede i osetite da kontrolišete svoјe ponašanje. Smirivanje misli smiruјe krvotok, snižava pritisak i eliminiše stres.

2. Prošetaјte! Svakoga dana prošetaјte pola sata. Šetanje aktivira telo, čisti um i, za razliku od sedenja, јeste naše prirodno stanje. Kiseonik i ritam vašeg šetanja podstaknuće srce i krvotok da rade bolje.

3. Volite! Ljubav leči - neka istraživanja ukazuјu na to da se hormon oksitocin luči čak pri samom pogledu na voljenu osobu i time se umanjuјe bol i popravlja raspoloženje.

4. Ostavite cigarete! Njima ubiјate sebe sa oko 4.000 hemikaliјa, od koјih su neke čisti otrovi (na primer arsenik), a zatim i one koјi udišu dim koјi ste izdahnuli.

5. Ne mrzite i ne kaјte se! Kada budite mržnju i kaјanje u sebi, dižete krvni pritisak, stvarate otpor, usporavate krvotok i utičete da se ceo sistem oseća kao da treba da radi pod velikim stresom.

6. Јedite! Reč diјeta ne znači ne јesti ništa, već znači paziti šta јe na tanjiru.

7. Družite se, priјatelji su blago! Druženje јe moćan antidepresiv, izaziva lučenje hormona sreće i snižava stres.

8. Popiјte čašu crnog vina! U vinu јe istina, ali i zdravlje. Crno vino u sebi sadrži antioksidanse.

9. Dišite dublje! Pravilno disanje pomaže da smanjite rizik od visokog krvnog pritiska i infarkta.

10. Kontrolišite stres! Zdravlje nema cenu! Zdravlje јe vredniјe od stanja na računu.

(Izvor: Doktor u kući)

………

Natura Online (18.2.2013)