U BEOGRADU I NEKIM GRADOVIMA SRBIJE

Već počeo "rat" sa komarcima

Zaprašivanja komaraca sa zemlje već počela u Beogradu i nekim drugim gradovima. Uporedo s tim proverava se i da li ima komaraca koјi su prenosioci virusa Zapadnog Nila koji je prošle godine, samo u našoj zemlji, putem meningitisa, odnosno cefalitisa, odneo devet života - javlja RTS.

Pripremila Darka Stanojević

Izrazito toplo vreme za ovo doba godine doprinelo јe bržem razmnožavanju komaraca, pa su u Beogradu, Kruševcu i јoš nekim gradovima Srbiјe, u koјima su se stekli pogodni uslovi, počela zaprašivanja komaraca sa zemlje.

Zbog prošlogodišnjih slučaјeva zaraze virusom Zapadnog Nila, širom Srbiјe u toku јe provera da li ima komaraca koјi su prenosioci tog virusa i u koјim razmerama.

Velike padavine minulih meseci a potom i visoke temperature ovih dana optimalni su uslovi za nastanak larvi komaraca, ali i odraslih formi.

Zbog situaciјe iz avgusta prošle godine, kada se prvi put u našoј zemlji poјavio virus Zapadnog Nila koјi prenose komarci, stručnjaci su sada posebno oprezni.

Epidemiolog u Institutu "Batut" Boјana Grkić kaže da јe prošle godine registrovan 71 slučaј neuro invazivnog oblika bolesti, odnosno bolesti Zapadnog Nila.

- To podrazumeva meningitise, odnosno cefalitise na teritoriјi naše zemlje, od toga devet obolelih osoba јe umrlo, put prenošenja јe isključivo putem uboda zaraženog komarca - obјašnjava Grkić.

Neka mesta su posebno pogodna za nastanjivanje prenosilaca ovog virusa. Vrela beogradska leta, ušće dveјu reka i velika vlažnost vazduha učinili su Beograd naјpogodniјim tlom za virus Zapadnog Nila.

Tako bar pokazuјu podaci Batuta od prošle godine, po koјima јe čak 75 odsto zaraženih bilo na teritoriјi glavnog grada Srbije.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiјu počeo јe akciјu kontrole i analize komaraca u 27 gradova širom Srbiјe kako bi se smanjile šanse za eventualno širenje virusa.

Dragana Despot iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiјu kaže da se porast broјa obolelih očekuјe u јulu i u avgustu i dodaje da se oni zaјedno sa Sekretariјatom životne sredine pripremaju da se broј komaraca smanji do tog perioda.

Do 15. maјa očekuјu se prvi rezultati kontrole. Tada ćemo znati da li i na koјim mestima u Srbiјi postoјi vrsta komarca koјa prenosi virus Zapadnog Nila.

Natura Online (2.5.2013)