PROTIV SVIH STOMAČNIH TEGOBA

Čaj od origana sa medom

Origano je sedativ, sekretolik, karminativ, stomahik i antiseptik. U narodnoj medecini se koristi kod gotovo svih stomačnih tegoba – štucanja, lošeg varenja, nadimanja, nervoze stomaka ali i kod nesanice, bronhitisa, glavobolje, migrene, pijanstva i spolja za kupke.

Piše Vlastimir Spasić

Origano (Origanum vulgare L.) je višegodišnja zeljasta biljka, u našem narodu poznata kao vranilova trava ili vranilovka i još kao cnovrh, mravinac i džodžan. Najpoznatija je začinska biljka, prijatnog i aromatičnog mirisa.

Koristi se vršni deo biljke u cvetu. Prikuplja se odsecanjem cvetnog vrha, suši u tankom sloju na promaji u hladu ili u sušarama na temeperaturi do 40 stepeni.

Origano je sedativ, sekretolik, karminativ, stomahik i antiseptik. Sadrži vitamin K, hranljiva vlakna, gvožđe, mangan, kalcijum, vitamin C, vitamin A, omega-3 masne kiseline. 

U narodnoj medecini se koristi kod gotovo svih stomačnih tegoba – štucanja, lošeg varenja, nadimanja, nervoze stomaka ali i kod nesanice, bronhitisa, glavobolje, migrene, pijanstva i spolja za kupke.

Zbog sadržaja fenola, posebno timola, ima jaka antiseptička svojstva, pa smiruje upale u želudačno-crevnom sistemu, a pogodan je i za grgljanja i ispiranja.

Budući da deluje umirujuće na mnoge organe kao i na celokupni nervni sistem, vraća organizmu energiju i podstiče rad svih organa, tako da je veoma pogodan za opšti oporavak organizma.  U kombinaciji sa medom ostvaruje veoma brze efekte kod mnogih stomačnih tegoba.

Priprema čaja od origana: 2 kašičice osušene i sasitnjene biljke preliti sa 150 ml proključale vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 20 minuta i procediti. Kada se čaj prohladi dodati kašičicu meda. U toku dana popiti 3 do 4 šolje toplog čaja, na 15 do 20 minuta pre obroka. 

Natura Online (24.3.2009)