POMOĆ IZ PRIRODE I KOŠNICA: 

Bronhijalna astma

bronhijalna-astma

Astma je hronična bolest koja se ispoljajva napadima gušenja sa sviranjem u grudima, kašljanjem i iskašljavanjem oskudnog žilavog ispljuvka. Pored terapije koju prepisuje zvanična medicina, kao pomoćno terapijsko sredstvo u narodu je poznat veliki broj recepata na bazi meda i lekovitog bilja, a koji mogu da spreče ili ublaže astmatične napade. Recepte koje dajemo možete veoma lako i brzo da spremite i sami...

Piše Vlastimir Spasić

Asmatični napadi mogu se javiti u svako doba dana i noći, mnogo češće noću i pred zoru. Bolest je najčešće alergijske prirode jer napade uzrokuju različiti alergeni (kućna prašina, polenov prah, perje, vuna, životinjska dlaka, duvan, jaja, orasi, mleko).

Faktori koji mogu da provociraju asmatični napad su: hladan vazduh, vlažnost, respiratorne infekcije izazvane bakterijama i virusima, aerozagađenja, nagle promene temperature i barometarskog pritiska, što ukazuje da je astma i meteoropatska bolest.

Obolelim od bronhijalne astme preporučuje se izbegavanje namirnica koje mogu da izazovu ili pogoršaju asmatične napade, kao što su mleko i mlečni proizvodi, konzervisana hrana, sušeno voće i povrće, industrijski dodaci hrani, industrijski soja sos, gotova jela i slično.

Pored terapije koju prepisuje zvanična medicina, kao pomoćno terapijsko sredstvo u narodu je poznat veliki broj recepata na bazi meda i lekovitog bilja, koji mogu da spreče ili ublaže asmatične napade.

Preporučićemo vam nekoliko najjednostavnijih mešavina koje se jednostavno pripremaju, a po sastavu svakodnevno su nam pristupčne u domaćinstvu.

RECEPTI:

  • Dobro izmešati 250 g meda, 250 g mladog neslanog maslaca (putera), zatim mešavini dodati 3-4 kašike narendanog rena i 100 g samlevenog belog luka. Smešu uzimati tri puta dnevno po jednu kašičicu.
  • Narendati na sitno rende pola kilograma svežeg rena i preliti sa istom količinom meda. Promešati drvenom ili plastičnom kašikom. Uzimati kod akutnih napada tri puta dnevno po jednu kašičicu. Terapiju primenjivati najmanje dve nedelje. Melem čuvati na hladnom mestu ili u frižideru.
  • Napraviti mešavinu od 100 g pržene mlevene kafe, 100 g mlevenih suvih plodova šipurka, kilogram meda i 10 g matičnog mleča. Sastojke dobro izmiksovati da se dobije homogena masa. Mešavinu sipati u teglu i čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu do upotrebe. Pre svakog uzimanja mešavinu dobro promešati, a zatim uzimati tri puta dnevno po jednu supenu kašiku, pre obroka.
  • Pola kašičice mlevenog suvog semena šafranike pomešajte sa kašikom meda i uzimajte jednom ili dva puta dnevno. Seme šafranike podstiče izbacivanje sluzi i smanjuje spazam. Ekstrakt dobijen ključalom vodom sa 5 grama cvetova šafranike pomešan sa kašikom meda, kada se uzima jednom dnevno, veoma je koristan u tretmanu protiv asmatičnih napada.
  • Oko šest karanfilića stavite u sud sa tri kašike vode i pustite da provri. Kuvajte dok se karanfilići ne rastope u vodi. Odvarku dodajte kašičicu meda. Napitak pijte tri puta dnevno. Lek je veoma delotvoran za izlučivanje sluzi.

Terapija propolisom primenjuje se u vidu inhalacija:

  • Uzeti 60 grama propolisa i 40 grama voska i staviti u emajliranu posudu zapremine 300 do 400 ml, staviti je u veću posudu sa vrelom vodom, a zatim inhalirati – udisati paru koja se pritom stvara i to ujutru i uveče po 10 minuta. Terapija traje do dva meseca.
  • Drugi način je da se u sud pripremljen za inhalaciju sipa 5 do 10 kapi propolisove emulzije, 5 kapi ulja od jezgra breskve ili kajsije, doliti 5 ml prokuvane pa prohlađene vode, staviti sud na grejno telo, pokriti glavu ubrusom i udisati paru 5 do 10 minuta.

Kod terapije pčelinjim otrovom koristi se direktan ubod pčele, mast napravljena od pčelinjeg otrova i injekcije sa pčelinjim otrovom. Lečenje traje šest do deset nedelja. Za to vreme uradi se 250 do 500 uboda ili se daje 5 do 8 miligrama pčelinjeg otrova u vidu injekcije.

Natura Online (24.3.2009)