MASAŽA

Hrana za telo   

Masaža je terapija putem dodira. Blagotvorna je kako za bolesne, tako i za zdrave osobe. Upravo zato maser treba da je vedar, human, da zrači pozitivnom energeijom, da je spreman da sasluša klijenta...

Piše Jelisaveta Danilović, profesionalni maser

Postoji više vrsta masaže: medicinska, sportska, relaksaciona, limfna drenaža... ali svaka od njih zavisi uglavnom od masera i njegovih ruku; dlan bi trebalo da bude širok, prsti dugi, savitljivi i elastični, mada se kvalitet masaže povećava i korišćenjem sredstava kao što su ulja, kreme, talk i puder.

Masažom se poboljšava cirkulacija i čisti celokupan organizam od otrova i drugih štetnih materija, pa zato praktikujem masažu celog tela. Po mom ubeđenju, svaki posao se ne sme obavljati polovično: on se radi u potpunosti ili uopšte ne započinje. Tako je, naravno, i sa našim telom.

Najrasprostranjenija, pa samim tim i najpoznatija masaža je krvotoka. Osnovni princip te masaže se svodi na to da je treba primenjivati od dole ka gore, odnosno od perifernih delova tela ka srcu.

Takvom vrstom masaže se otklanjaju tegobe loše cirkulacije, česte glavobolje (migrene takođe), nesanice i ono što ništa nije manje važno, za lep izgled svake žene: sprečavanje i suzbijanje već nastalog celulita.

Trajanje masaže je individualno i ono uglavnom zavisi od masera. Jer, nekome je potrebno manje, a nekome više vremena da bi uspostavio normalan krvotok, odnosno cirkulaciju.

Masaža je, ukratko rečeno, hrana za telo i treba je upražnjavati celog života. Najidealnije je masirati se jednom nedeljno jer tada otrovi nemaju mogućnost da se talože što isto važi kako za celulit tako i za negativnu energiju koja se u nama skuplja.

Masaža uz svu blagotvornost na telo smanjuje i mogućnost oboljevanja. Uostalom, posle 20 godina rada i bogatog maserskog iskustva mogu slobodno reći da moji klijenti, koji redovno dolaze na masažu, nemaju nikakvih tegoba. 

Natura broj 3 (maj 1996)

Natura Online (19.5.2009)