ZDRAVIJI ŽIVOT

Apiterapija kod anemije

Postoji razne anemija, a lečenje se sprovodi u zavisnosti od uzroka smanjenja broja eritrocita. Ako se ne leči, anemija može da izazove veoma ozbiljne srčane i druge tegobe, a u nekim slučajevima može imati fatalan ishod. Pčelinji proizvodi, med, cvetni prah i matični mleč, uz bogatu i raznovrsnu ishranu, kao i šetnje po svežem vazduhu daju brzi terapijski efekat.

Piše Vlastimir Spasić

Anemija nije bolest, već stanje koje kazuje na postojanje nekog oboljenja ili poremećaja u ishrani. Malokrvnost se očituje u opadanju broja zdravih crvenih krvnih zrnaca (RBC), što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, pošto eritrociti sadrže hemoglobin – protein bogat gvožđem, zadužen za prenos kiseonika od pluća do ostalih organa. Usled manjka kiseonika u vitalnim organima, posebno mozgu i srcu, kao i u mišićima, anemične osobe osećaju mentalnu i fizičku slabost.

U rizičnu grupu spadaju deca, do treće godine života, osobe koje pate od bolesti želuca, stariji hronični bolesnici i alkoholičari. Smatra se da svaki peti čovek u svetu boluje od ove bolesti. U 50 odsto mladih žena i 90 odsto trudnica prisutan je deficit gvožđa.

Anemija se u ranijim stadijumima teško otkriva jer su početni simptomi u vidu opšte slabosti i brzog zamaranja – veoma blagi. Bolest počinje postepeno i organizam se prilagođava na smanjenje kiseonika u ćelijama. Javlja se otežano disanje, lupanje srca, zamaranje, slabost, razdražljivost, glavobolja.

Ukoliko se radi o ozbiljnijem obliku malokrvnosti, javljaju se glavobolja, nedostak koncentracije i apetita, bledilo kože i sluznica, lupanje srca, osećaj hladnoće ekstremiteta, "listanje" noktiju, grčevi u listovima, izrazita slabost i malaksalost.

Postoji razne anemija a lečenje se sprovodi u zavisnosti od uzroka smanjenja broja eritrocita. Ako se ne leči, anemija može da izazove veoma ozbiljne srčane tegobe, a u nekim slučajevima može imati fatalan ishod.

Pčelinji proizvodi, med, cvetni prah i matični mleč, uz bogatu i raznovrsnu ishranu, kao i šetnje po svežem vazduhu daju brzi terapijski efekat. Preporučuju se tamnije vrste meda (šumski, medljikovac, livadski), jer su bogatiji mineralnim materijama i gvožđem.

Ako ste malokrvni sprovedite kuru sa medom, mlečom i polenom, dva do četri puta godišnje, na prelasku zime u proleće i leta u jesen. 

Rezultati će biti vidljivi ne samo na krvnoj slici, već će se odraziti i na opšte stanje vašeg organizma. Evo jednog najčešćeg načina pripreme pčelinjih proizvoda za poboljšanje krvne slike: pola kilograma livadskog meda, 130 grama polena samlevenog u prah i pet grama matičnog mleča dobro umutiti drvenom ili plastičnom kašikom u plastičnoj posudi. Kada se smesa potpuno homogenizuje sipajte je u manje teglice i držite na tamnom i hladnom mestu. Uzima se po jedna kafena kašičica svakog jutra pre jela.

Natura Online (21.5.2009)