NE TROŠITE NOVAC NA LEKOVE - HRANITE SE ZDRAVIJE DA BI SAČUVALI ZDRAVLJE

Med u prevenciji raka i bolesti srca

Američki nacionalni institut za rak procenjuje da je oko jedne trećine vrste raka u vezi sa ishranom. Detaljna istraživanja meda sproveli su 2003. i 2004. godine. Do kakvih su rezultata došli? I može li se zdravijom ishranom izbeći ova opaka bolest?...

Piše Vlastimir Spasić

Poznato je da svi volimo prepečeno ili zapečeno meso ili dobro ispečen roštilj. Međutim, nauka je dokazala da se tamo, gde je meso dobro zapečeno, stvaraju heterociklični amini koji su dokazani izazivači raka.

Pojava raka u organima za varenje, između ostalog, neposredno zavisi od unetih količina ovih amina tokom života. Ali, u novom američkom istraživanju je dokazano da ako se meso pre pečenja prelije sosom koji sadrži i med ili se jednostavno premaže medom - ne dolazi do stvaranja ovih kancerogenih materija. Zato, nikada više ne propustite da pre roštiljanja ili pečenja meso premažete medom.

S druge strane, upozoravaju medicinske statistike, po broju umrlih od kardiovaskularnih bolesti, Srbija je druga u Evropi, a treća u svetu.

Redovno uzimanje meda podiže nivo antioksidativnih materija u organizmu iako tih materija u medu nema u većoj količini (vitamin C, beta karotin...). Med uspeva da "natera" organizam da iz hrane usvaja veću količinu  antioksidanata i to znatno veću nego kada se sa ostalom hranom ne uzima med. 

Redovni unos meda u organizam povećava nivo azotnih oksida plazme koji imaju važnu ulogu u zaštiti od kardiovaskularnih oboljenja.

Naročito u kombinaciji sa matičnim mlečom i propolisom med statistički značajno umanjuje mnoge faktore rizika za oboljenja prouzrokovana povišenim holesterolom, trigliceridima, LDL (Al Waili, Boni, 2004).

Najbolji način da koristite osnovne pčelinje proizvode u preventivne svrhe  jeste svakodnevno uzimanje po jedne kašike mešavine pripremljene od jednog kilograma kristalisanog meda, 300 grama mlevenog polena i 50 grama propolisa u prahu.

Takođe, treba li podsećati, pčelinji proizvodi su danas retka vrsta hrane koja na vašu trpezu stiže u neizmenjenom obliku, bez industrijske prerade, onakva kakvom su je pčele spremile za vas. I bez konzervanasa i aditiva.

Natura Online (22.5.2009)